Utreds. Spånga kyrka har på kort tid utsatts för två brandattentat. Foto: Anders Gustafsson

Ännu en brand i Spånga kyrka – utreder samband

Natten till söndag upptäcktes en mindre brand inne i Spånga kyrka. Förra veckan försökte något att anlägga bränder på tre ställen på kyrkans fasad. Polisen utreder nu om det kan finnas ett samband.

  • Publicerad 13:46, 25 jan 2021

Ett vaktbolag fick larmet natten till söndag klockan 03.10. På plats upptäcktes en krossad ruta och en mindre brand med rökutveckling i lokalen. Polispatrullen kunde släcka branden innan räddningstjänsten anlände.

Händelsen rubriceras i nuläget som mordbrand.

Ett större område runt kyrkan spärrades av för teknisk undersökning.

Det här är andra gången på kort tid som kyrkan utsätts. Natten till onsdag 20 januari försökte någon att anlägga bränder på kyrkans fasad med tre molotovcocktails.

Brandattack mot Spånga kyrka i natt

Den händelsen rubricerades först som mordbrand men polisen ändrade senare rubriceringen till försök till mordbrand.

– Vad ska man säga? Det är tråkigt när det händer igen. Vi har ingen känd hotbild mot kyrkan. Det var ingen som tog sig in men det är handlingen som är provocerande, säger Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kistas församling.

Ökad polisnärvaro

Polisen utreder nu om det finns något samband mellan händelserna. Under måndagsförmiddagen fanns ingen frihetsberövad för någon av bränderna.

Biträdande lokalpolisområdeschef i Järva, Anders Djurestad, säger i ett pressmeddelande att polisen har en ökad närvaro kring Spånga kyrka:

– Vi förstår att dessa brott väcker mycket känslor, oro och inte minst frågor. Vi jobbar nu på att förhindra att fler liknande brott sker och för att hitta den eller de som gjort detta.

Anders Djurestad fortsätter:

– Vi tittar nu på möjligheterna till tillfällig kameraövervakning, bättre belysning och ökad närvaro av polis för att förhindra fler brott. Parallellt jobbar vi i brottsutredningen för att kunna gripa den eller de som ligger bakom detta.

Vilka eventuella tekniska bevis som finns vill polisen inte säga.

"Det finns vissa vittnesuppgifter, mer än så vill vi inte gå in på det", skriver polisens presstjänst i ett mejl till Mitt i.

På frågan om motivbild är svaret från polisens presstjänst att det är för tidigt att ha en uppfattning om motivet och att polisen "jobbar brett".

Kulturskyddad 1100-talskyrka

Spånga kyrka är skyddad enlig lagen om kulturminnen.

De ursprungliga delarna av Spånga kyrka byggdes någon gång mellan 1140 och 1159.

Troligen har en kyrka stått på platsen sedan senare delen av 1000-talet.

Källa: Spånga-Kista församling, Svenska kyrkan Stockholms stift

Visa merVisa mindre