– Nya saker som jag har designat själv är roligast att göra, säger konstsmeden Jimmy Kindbladh, på Wägerths konstmide i Wira.

Ljusstakarna är riktiga storsäljare runt julen, berättar han. Totalt har företaget 200 olika produkter, plus att man kan göra äkta karolinervärjor på beställning.

I ässjan, eldstaden, är det 1100 grader. På två dagar hinner Jimmy smida 40 ljusstakar som han formgett själv.

Sindy Voon har ett förflutet på flera stockholmskrogar. Sedan ett år driver hon restaurangen Wira Tingshuset.Verksamheten blommar upp extra under sommarsäsongen och med julbordet i december.Hur är det att duka upp årets julbord?– Fantastiskt roligt! Och den värmande feedback vi får av gäster gläder mig enormt.

Österskärsbon Ingalill Timgren handlar julklappar. Egentligen var butiken stängd idag, men Sarah Wägerth, tredje generationen i konstsmidesfirman, öppnade enkom för Ingalill när hon ringde.

– Jo, det ska bli en julklapp, men jag kan inte avslöja vem som ska få den, säger Ingalill och ler hemlighetsfullt.

– Jag tycker de har så fina presenter här och det är jättefin service!

I Tingshuset pågår en tidig eftermiddagssittning bokad av kommunpersonal.

Rebecca Borg, enhetschef på Ljusterö gruppbostad går loss på julbordet tillsammans med kollegerna Marino Monti och Tim Höij.

– Det smakar väldigt bra och är väldigt mysigt här, rapporterar hon och avslöjar sina julbordfavoriter:

– Köttbullar och prinskorv skulle jag säga då.