– Det kom från ingenstans, säger Pontus Granström, klubbchef för Karlbergs BK om arvet.

Historien om Almas är en berättelse om kärleken till en sportklubb genom ett helt liv och ända in i döden. Något Aftonbladet var först med att berätta om.

Lennart Alm växte upp på Gambrinusgatan och började lira i KB som 9-åring under första halvan av 1950-talet. Likt många unga killar på Kungsholmen vid den tiden hade han det inte alltid så fett hemma.

– Hans ledare (Bertil Ljungberg reds. anm.) i klubben tog hem honom och gav honom ordentliga måltider två dagar i veckan, säger Pontus Granström.

I KB fann Almas vänner för livet och på hans arbetsplatser genom åren kom oftast en eller flera kollegor från klubben. Efter spelarkarriären i fotboll och hockey blev han ledare i KB.

När Almas gick bort sommaren 2020 levde han ensam och hade inga arvingar. Men han hade skrivit ett testamente som var klart och tydligt: ”Ska gå till KB – Allt”.

Till ungdomarna

Hela åtta miljoner kronor hade han vid sin bortgång och efter advokatkostnader, räkningar och skulder fanns 6,5 miljoner kronor kvar till Karlbergs BK.

– Det är ungefär vad vår årsomsättning brukar ligga på ligga, säger Pontus Granström.

Almas var med i kamratföreningen Gamla Karlbergare (GKB).

En grupp från klubben och kompisarna i GKB har i lugn och ro kunnat planera vad pengarna ska användas till. Det stod snabbt klart att arvet ska komma KB:s ungdomar till godo, berättar Pontus Granström.

– Nu kan vi använda pengarna till det som Almas ville.

Och nog får man anta att Almas blir stolt där uppe i den rödvita himlen när han får veta att det från och med i sommar anordnas en fotbollscup på Kungsholmen med namnet Almas cup.

Minnen för livet

– Första gången han var utanför Stockholm eller utomlands var på en cup eller ett läger. Något han värdesatte mycket. Och att det finns ett behov av cuper i Stockholm sommartid är ingen hemlighet, säger Pontus Granström.

En del av arvet ska också gå till ”Almas fond” och ”Almas­ stipendium”. Från fonden ska pengar tas om någon ung kille eller tjej inte har råd att betala medlemsavgiften i KB. Stipendiet delas i sin tur ut till någon som utmärkt sig genom att agera på ett sätt, eller skapa förutsättningar/aktiviteter, som stärker klubbkänslan.

Pontus Granström säger att KB är en värdegrundsdriven klubb som har lyckats behålla känslan av kvartersklubb trots att man vuxit de senaste åren. Man vill behålla att det är nära och att man hjälper varandra.

– Det här är en sak som visar värdet av det arbetet. Vad hade Almas varit utan idrottsklubben?