Fastighetsmäklaren. Julia Larsson säger att utbudet är ganska begränsat just nu. "I Bagarmossen finns det framför allt mindre lägenheter." Foto: Patrik Wirén

Allt dyrare att köpa bostad längs linje 17

Corona förväntades kyla ner bostadsmarknaden. Men i stället pratas det nu om en "inlåsningseffekt" och skenande priser i stadsdelen. Främst är det priser på större boenden som ökat – kraftigt.

  • Publicerad 08:52, 19 nov 2021

Det är inte sunt med så höga bostadspriser.

Bostadspriserna i Stockholms kommun har ökat rejält under pandemin. Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att de stigit med 12 procent för lägenheter och 20 procent för villor under perioden april 2020 till september 2021.

Hemnet har tagit fram data som visar prisökningen för lägenheter på stadsdelsnivå, genom att jämföra det genomsnittliga utgångspriset det första kvartalet 2020 mot det tredje kvartalet 2021. Siffrorna visar en uppgång på 9,3 procent för Skarpnäcks stadsdel och att slutpriset gått upp med i genomsnitt 15,26 procent från utgångspriset.

Många vill bo större

Sanna Pickelner, fastighetsmäklare på Svenska mäklarhuset, menar att det framför allt är priserna på de lite större lägenheterna som visar en kraftig uppgång.

– Ju större boende desto mer sticker priset iväg. Det har medfört en inlåsningseffekt där folk som sitter på tvåor inte har råd att köpa större. Det gör också att det är ett väldigt lågt utbud mot tidigare. Det är i alla fall min teori, säger Sanna som framför allt säljer i Hammarbyhöjden, Björkhagen och Skärmarbrink.

Men det är inte enbart det största lägenheterna som gått upp i pris. Sanna nämner bland annat att hon sålt en tvåa i Skärmarbrink på 42 kvadrat för 3,4 miljoner och en lägenhet i Hammarbyhöjden på 78 kvadrat för 6 575 000 kronor.

– Corona borde ha lugnat ner marknaden, men så blev det inte alls. Vi märkte av en nedgång från slutet av mars till och med maj 2020 men inte sedan, konstaterar hon.

Däremot påverkade pandemin bostadsköparna på andra sätt. Fler jobbar hemifrån i dag, en trend som verkar hålla i sig även när smittspridningen går ner.

– Många på visningarna tittar på var de ska ha sin kontorsplats. Så var det aldrig förr och jag tror det finns ett samband, säger hon.

Innerstadsbor söker sig ut

Julia Larsson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar, bor själv i Hammarbyhöjden men jobbar mestadels i de södra delarna av stadsdelen: Skarpnäck, Bagarmossen och Kärrtorp. Både hon och Sanna framhäver närheten till staden, bra kommunikationer och naturen som främsta anledningar till områdets stigande popularitet.

– Det är en hel del som söker sig hit från innerstaden. Det är även ett område som många vill stanna kvar i även när de söker nytt boende. När folk har varit hemma mer ser de också vad de har omkring sig och en del kanske upptäckte naturen under pandemin, säger hon när vi möts några timmar innan hon har visning av en tvåa i Bagarmossen.

Både hon och Sanna hoppas att marknaden ska stabiliseras snart. I kvarteren där Julia jobbar har det börjat plana ut, medan Sanna ännu inte märkt samma tendens.

– Det är en sjuk press på stora lägenheter nu. Klart det är kul att sälja bostäder till höga priser men det är inte sunt med så höga bostadspriser, säger Sanna Pickelner. 

Sanna Pickelner, Svenska mäklarhuset. Foto: Håkan Moberg

Bostadspriserna i Skarpnäcks stadsdel (lägenheter)

Genomsnittligt utgångspris per kvadratmeter: 56 509.

Förändring mellan kvartal 1 2020 och kvartal 3 2021: +9,3 procent.

Förändring från utgångspris till slutpris kvartal 3: +15,26 procent.

Källa: Hemnet

Visa merVisa mindre