Nästan 90 procent i åldersgruppen 75–79 har fått sin första vaccindos. Men bara 30 procent av dem har fått dos 2.

I åldersgruppen under är det endast 10 procent som fått dos 2.

Regionens äldre står nu och stampar för att få fullgott skydd mot covid-19 efter att ha karantänat i över ett år.

Tre månader mellan doserna

Och det kan nog vackert bli till att vänta lite till. De flesta som är över 65 år har nämligen fått Astra Zenecas vaccin, då det stoppats för yngre åldersgrupper efter sällsynta, men allvarliga, biverkningar.

Och när det gäller det vaccinet rekommenderas att det ska gå nio till tolv veckor mellan doserna.

– Det är inte farligt om den andra dosen tas någon vecka senare än rekommenderat. Den första dosen skyddar mot svår sjukdom och behov av sjukhusvård och effekten försvinner inte om man väntar något längre, säger chefläkare Elda Sparrelid på regionens webb.

https://www.mitti.se/nyheter/ett-ar-senare-sa-blev-livet-for-coronastudenterna/repueg!gekPwpTtdD0Q5a@3rNq3zw/

Snart dags för dos 2

För 75-plussarna har det gått åtta veckor sedan de släpptes på för vaccinering, så nu borde det börja bli dags.

De som fått sin första dos på vårdcentralen före den 10 maj får även sin andra dos där. De som vaccinerats på vårdcentralen efter den 10 maj får boka tid på någon av de 15 stora vaccinationscentraler som satts upp i länet.

De öppnade i samma veva som vaccineringen startade för 75+.

7 000 har fått sms

I förra veckan började sms skickas ut till dem som vaccinerats på någon av centralerna, med uppmaning att gå in i appen "Alltid öppet" och boka tid för dos 2. De får automatiskt samma vaccin som dos 1, men behöver inte gå till samma vaccinatör.

– Hittills har runt 7 000 sms skickats ut och cirka 1 500 dos 2-tider bokats via "Alltid Öppet". Fler sms kommer att skickas löpande eftersom andelen som vaccinerat sig på en vaccinationsmottagning nu kommer att öka, och det gäller framförallt gruppen 60 till 64 år, säger Erik Magni vid regionens presstjänst.

Telefonbokning dröjer

De som bokade sin första dos via den speciella telefontjänst som inrättats kan ännu inte boka dos 2, eftersom det ännu inte gått tillräckligt lång tid för dem. Den som bokar via telefon behöver själv hålla reda på när den första dosen gavs och med vilket vaccin.

För dem som fått vaccin från Pfizer/Biontech eller Moderna ska det gå sex veckor mellan doserna. Den 21 april släpptes 60+ på, och för dem som hängde på låset då har det snart gått fem veckor, och de har sms att vänta nu.

Kan tas senare

Men en vecka hit eller dit ska inte spela någon roll, enligt Elda Sparrelid.

– Den andra dosen hjälper till att befästa immunsvaret och förstärker skyddet mot covid-19, vilket innebär att det blir svårare att smittas samtidigt som vaccinets effekt förlängs. Det är därför viktigt att ta den andra dosen för att bli färdigvaccinerad, men den kan alltså tas något senare än efter exakt de veckor som anges.

Regionen har i sin beräkning av vaccinleveranser och åtgång upprättat "ett särskilt vaccinationsspår för den andra dosen så vaccin och tider finns reserverade" skriver de på sin webb.

https://www.mitti.se/nyheter/var-tredje-stockholmare-ar-vaccinerad/repueq!WOTFL5s1@h95Ja8XycJLw/