Den 18 mars har filmen Svart krabba med bland andra Aliette Opheim och Noomi Rapace premiär på Netflix. Foto: Marcus Ohlsson

Aliette Opheim syns överallt

Säpo-agent i Kalifat, hockeytränarfru i Björnstad, Kristi Brud i Knutby – och privatspanare i thrillerserien Mörkt hjärta. Nu dyker hon upp i Netflixfilmen Svart krabba. Aliette Opheim är överallt.

  • Publicerad 16:14, 18 mar 2022

Mitt i fick en intervju i samband med att Mörkt hjärta hade premiär. Den hyllade thrillerserien är en dramatisering av en bok om det så kallade Förlösamordet utan­för Kalmar. Handlingen kretsar dels kring en Romeo och Julia-liknande kärlekshistoria, dels kring Missing People-kvinnan Tanjas jakt på svar om vad som hänt en sedan två år försvunnen man. Aliette Opheim spelar Tanja.

Vem är Tanja och vad driver henne?

– Hon drivs av ett starkt rättspatos och en fantastisk tro på sin egen förmåga. Hon känner nog också väldigt starkt för de anhöriga som saknar någon. Nästan som att om hon hittar det de söker kanske hon kan fylla sitt eget tomrum. Det hör nog ihop med strävan att bli sedd och bekräftad.

Tv-serien Mörkt hjärta bygger på en bok, som i sin tur bygger på en verklig historia. Foto: Pressbild

Precis som i Knutby spelar du en verklig person. Hur skiljer det sig från att gestalta en fiktiv person?

– Vi har inte försökt att efterlikna de verkliga personerna på det sättet. Men jag förstår frågan och jag skulle säga att det inte skiljer särskilt mycket – förutom att man redan har en inspirationskälla, vilket är lyxigt. Nu jobbade jag väldigt annorlunda med Tanja till skillnad från Kristi Brud där jag mycket mer försökte fånga hennes sätt att föra sig i världen. 

När du skulle spela Kristi Brud lät du bli att träffa henne. Hur gjorde du nu och varför?

– Jag hade gärna velat träffa Kristi Brud men vi tog ett gemensamt beslut, regi och producenter och jag, att inte fråga då det fanns en vilja att utgå från vår egen uppdiktade version. Det var lite samma nu och därför har det nästan varit som att spela en helt fiktiv karaktär.  

Aliette Opheim som Kristi Brud och Einar Bredefeldt som Sindre. Foto: Pressbild

När du väljer roller, letar du efter något särskilt?

– Att spela en roll är ett ömsesidigt möte. Oftast känner jag igen sådana roller, för de kittlar mig. Det känns svårt och lite läskigt, alltså att ta sig an. Då vet jag att det är rätt. Sedan kan det ibland vara så att man måste tacka ja till sådant man inte vill på grund av pengar.

”Högsta vinsten”

– Ibland kanske jag känner att rollen inte är så kul men det är ett sammanhang man gärna vill vara en del av. Det är olika anledningar till varför jag spelar en roll men helst måste det vara en utmanande uppgift. I Mörkt hjärta var det både en regissör jag ville jobba med och en utmanande uppgift. Så det var ju högsta vinsten. 

Aliette Opheim i Kalifat. Foto: Pressbild

Kalifat, Björnstad, Katla, Zebrarummet, Knutby. Du är överallt nu, känns det som. Hur har det påverkat ditt liv?

– Jag älskar mitt jobb så det har påverkat mig positivt att få jobba mycket. Men ibland måste man också stanna upp och inventera. Vad har jag samlat på mig och vad har jag förlorat? Vad försiggår inom mig? Därför är det bra att vara lite ledig mellan varven och rensa ut och fylla på med nytt. Men jag gillar att veta vad jag ska göra härnäst annars kan pauserna bli en stress, säger Aliette Opheim. 

Aliette Opheim

Ålder: 36.

Bor: Södermalm.

Uppväxt: Täby Kyrkby.

Familj: Sambo.

Aktuell: Med thrillerserien Mörkt hjärta på Discovery plus. Dessutom i filmen Svart krabba som har
premiär på Netflix den 18 mars.

Visa merVisa mindre