Att det tillverkas ett preparat gjort av alger, och som används i bland annat kosttillskott och säljs över hela världen, i Gustavsbergs hamn är det nog få som känner till.

Principen är att alger drivs upp från frön i slutna glasbehållare och allt eftersom algerna växer flyttas de till större behållare och tankar. Till slut är det dags att ”skörda” vattenväxterna, då torkas de och smulas ner till ett mjöl, som blir den färdiga produkten.

Det är bara det att algerna är extremt känsliga, berättar Thomas Sundström, underhållschef på Asta real, som algföretaget heter.

– Det måste vara exakt rätt temperatur i vattnet, rätt ljus och ph-värde, annars trivs de inte, säger han och tillägger att den optimala vattentemperaturen för algerna är 25 grader.  

Energikrävande process

Framförallt måste de ha ljus för att leva, förklarar han. Därför har man ständigt lysrör på över odlingarna.

– Om det blir för mörkt går de in i en form av dvala, och blir vattnet för kallt dör de, säger han.

Alltihop det här kräver mycket energi för att åstadkomma, och alstrar mycket värme. Tidigare har överskottsvärmen från produktionen i algfabriken släppts rakt ut i luften. Nu har man kommit på ett sätt att ta tillvara den.

Det betyder att värme från fabriken nu skapar varmvatten som skickas in i Vattenfalls fjärrvärmenät och bidrar nu till att värma cirka 2 000 lägenheter i Gustavsberg.

– Det vi får från Asta real utgör cirka 20 procent av all värme som vi levererar till lägenheterna i Gustavsberg och det känns bra att vara en del i en lokal, klimatsmart lösning, i stället för att vi köper in motsvarande mängd energi utifrån, med allt vad det innebär i form av transporter och annat, säger Kurosh Beradari, försäljningschef på Vattenfall AB, som skapat det nya systemet ihop med Asta real.

Inte billigare

Totalt rör det sig om 15 miljoner kilowattimmar per år som Vattenfall nu köper, i form av överskottsenergi, från Asta real.

– Ur ett ekonomiskt perspektiv är det här ett nollsummespel för oss, det blir egentligen inte billigare för oss, men det känns bättre att vara resurseffektiv på det här viset, säger Kurosh Beradari.

I dag, den 25 oktober, invigdes alltihop med bandklippning.

– Det är en stor ära att på det här viset få göra Gustavsberg ännu mer miljösmart och hållbart, sade Kurosh Beradari, som höll i saxen, ihop med Peter Worsöe, vd på Asta real.

Den ”nya” värmen kommer att blandas upp i det stora fjärrvärmenätet i Gustavsberg så det blir inte ett specifikt område som får del av den, förklarar han.

Systemet har testkörts sedan september och kommer att släppas på fullt i lägenheterna från och med november.