– Söndagen den 18:e stod den, om än med svaj, men på måndagen låg den på isen, säger Per Moritz som promenerade förbi och uppmärksammade att älgen tvingats ge vika i blåsten.

Senast den fälldes var i januari 2020. Då togs den i land och reparerades och i juni samma år baxade Gunnar ”Sillen” Sellin ut den 200 kilo tunga älgen, med hjälp av scouter från Sollentuna Södra Scoutkår, och reste den på grundet på nytt.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-ar-algen-i-edsviken-tillbaka-pa-sitt-grund/lmtfo!8738181/

Nu har den alltså, efter ett och ett halvt år, åter fallit offer för vinterstormen. Gunnar Sellin är inte direkt förvånad.

– Den rostar när den står i vattnet och kan gå omkull om det blåser nordligt. Jag hörde för några dagar sedan att en fot hade gått av, den har tre, men jag visste inte att den hade vällt helt och hållet, säger han.

Gjorde debut 1984

Nu ska Gunnar Sellin ta sig ut på isen och se hur det står till med älgen. Förmodligen behöver den repareras igen, men troligen blir det bärgning först när isen har smält bort.

– Även om man kan ta sig dit på isen så är det svårt att göra något när isen ligger. Då får man börja med att hacka is. Det är lättare att hämta den med en flotte och med lyfthjälp, säger Gunnar Sellin.

Första gången älgen monterades i Edsviken var 1984 då Gunnar Sellin och konstnären Ulf Öhrström bestämde sig för att ställa ut den som ett varnande tecken på ett ställe där de visste att flera båtar hade gått på grund.

– Då var det lite hysch hysch, vi visste ju inte om vi fick sätta upp älgen där, säger Gunnar Sellin.

Med tiden vande sig folk naturligtvis, och älgen har blivit både känd och uppskattad. Den har varit uppe på land fem eller sex gånger för reparation och varje gång hör folk av sig och saknar älgen, berättar Gunnar Sellin.