Skansen-Akvariets lokaler är cirka 600 kvadratmeter stora, så med de nuvarande reglerna som tillåter 20 kvadratmeter per person skulle de kunna släppa in 30 besökare åt gången.

På tok för lite för en verksamhet som kostar 30 000 kronor om dagen att driva, konstaterar Jonas Wahlström.

– Det skulle vara en ren förlust att ha öppet.

Om inte Folkhälsomyndigheten lättar på restriktionerna kommer Skansen-Akvariet hålla stängt i vart fall hela april månad.

– Vi klarar att hålla i stängt i april. Och i maj. Men om vi inte kan ha öppet i juni, juli och augusti får Skansen ta tillbaka lokalerna och göra en souvenirbutik av dem, säger Jonas Wahlström.

https://www.mitti.se/nyheter/paskpresenten-da-oppnar-skansen-for-sasongen/repucs!KE1TMFkQKgi0@pXk3fN73Q/

Kassapersonal blev babian-skötare

De flesta av verksamheterna inne på Skansen har haft det tufft under vintern när parken har varit stängd för allmänheten. Och Skansen-Akvariet har i sin tur väldigt speciella förutsättningar.

– På Naturhistoriska kan man släcka och låsa, men vi har levande djur här. Vi går i skift och backar upp varandra, vi måste ha personal. Utom i kassan förstås, hon fick omskola sig till babianskötare

Många blev lite tagna på sängen när coronapandemin bröt ut, men Jonas Wahlström blev egentligen inte särskilt förvånad.

– Jag har varit på djurmarknader i Kina där man äter fladdermöss som är fulla med parasiter, jag har snarare varit förvånad över att det inte har varit mer smittspridning tidigare.

Även om pandemin varit en väckarklocka som kan leda till strängare regler för djurhållning tror Jonas Wahlström att förändringen kan ta tid.

– Det handlar om tusenåriga traditioner. Jämför med brännvinskulturen, även om alkoholen kostar tusentals människoliv är det inte bara att förbjuda den.