Vi ringde klubbens gamla kanslist Emil Ericsson-Ahari som träffar oss på Grimsta IP, snart två år efter att klubben kastades ur seriesystemet.

– Akropolis har existerat, men bara på pappret, fram tills nu. Alla runt klubben har gått under jorden och lagt locket på. Det är mig folk utifrån ringer, säger Ericsson-Ahari på ett vinterkyligt Grimsta IP.

Var bättre än BP

Fotbollsklubben blev femma i superettan 2020.

Man var en klass bättre än BP för bara drygt två år sedan.

Sedan skedde raset.

Emil Ericsson-Ahari.

Emil Ericsson-Ahari.

Filip Magnusson

Klubben, som har mångmiljonskulder i bagaget, försvann från fotbollskartan.

– Tjena, allt bra?

På Grimsta laddar spelare och ledare i BP runt oss som bäst för sin andra säsong i allsvenskan.

Ericsson-Ahari hälsar på ett par av ledarna.

Flera blev han bekant med när "Akro" och BP delade hemmaplan.

Miljonskulder

Akropolis har i dag skatteskulder på närmare 3 miljoner kronor och man är skyldiga Stockholms stad närmare 600 000 kronor i obetalda planhyror.

Det är snart två år sedan Akropolis IF kastades ur division 2 på grund av en walk-over i andra omgången. Man hade bara fått ihop sju spelare till match.

Det är snart två år sedan Akropolis IF kastades ur division 2 på grund av en walk-over i andra omgången. Man hade bara fått ihop sju spelare till match.

Filip Magnusson

Man har de sista åren fått 14 betalningsförelägganden ställda till sig på omkring 2,5 miljoner kronor.

Solna tingsrätt beslutade nyligen att försätta klubben i konkurs.

Utifrån sågs den lilla förortsklubben från Järva som ett utropstecken i svensk fotboll.

De ekonomiska problemen uppstod bakom kulisserna, i jakten på att göra historia och att få upp herrlaget i elitfotbollen.

Dålig stämning

Efter att Akropolis 2015 flyttat till Spånga IP och lyckades etablera sig i division 1 skruvades målen upp ytterligare. Detta uppger flera personer med insyn i klubben för Mitt i.

– Sportsligt gick det ju bra. Men redan när avancemanget till superettan var verklighet efter 2019 började det snackas i kulisserna om att vi saknade x antal hundra tusen kronor. Alla spelare vi hade tagit in gjorde laget orimligt dyrt. Det började också gnisslas mellan vissa sponsorer och den sportsliga ledningen. Det var dålig stämning, säger Ericsson-Ahari.

Filip Magnusson

"Hade inte koll på några papper"

Klubbens skatteskulder försökte mörkas internt av den sportsliga ledningen, enligt Emil Ericsson-Ahari.

– Enligt mig var det bara ren tur att Akropolis fick elitlicensen för superettan 2021, klubben borde redan då nekats den. Vi hade inte koll på några papper överhuvudtaget, säger han samtidigt som de snåla vindarna blåser över Grimsta.

Ny inriktning början på fallet

Mitt i erfar att Akropolis under åren 2017-2018 tog en ny inriktning. Som blev ödesdiger.

Föreningen gick från att satsa både på ungdomsverksamheten och herrlaget till att skriva allt fler dyra avtal i jakten på superettan. Slitningar fanns samtidigt mellan styrelsen och sportchefen. Delar av klubben ville ha in fler svenskar i föreningen, andra delar ville värva mer grekiskt.

Filip Magnusson

Allt mer av sponsorintäkterna och föreningsbidragen gick till att spetsa a-laget med spelare och tränare. Skulderna var ett problem redan när klubben låg i division 1.

– Akropolis blev till ett prestigeprojekt som kostade pengar. Styrelserna avlöste samtidigt varandra, säger Ericsson-Ahari.

Hade superettans största trupp

Klubben gjorde debut i landets nästa högsta serie 2020 – med hela seriens största trupp.

– Pandemin blev en stor smäll. Våra sponsorer hade förut bidragit med miljonbelopp, men kunde inte längre leverera, säger Konstantin "Kostas" Psarros, 69, som var styrelseordförande när Akropolis nådde superettan.

I över 50 år var "Kostas" engagerad i klubben.

– Flera av sponsorerna gick omkull i värsta tänkbara läge. Då hade klubben precis valt att skriva flera dyra avtal.

Toppen på isberget blev värvningarna av ex-djurgårdsspelare Astrit Ajdarevic, då 30, och ex-Malmöspelaren Daniel Larsson, då 34, inför andra säsongen i eliten 2021. Båda var klubblösa och hade haft stora skadeproblem. Lönerna kostade Akropolis massor.

– Det blev helt ohållbara lönekostnader för oss, säger Ericsson-Ahari.

Filip Magnusson

"Klubben är begraven"

Mitt i har utan framgång sökt sportchefen som efter 14 år lämnade Akropolis 2021. Konkursförvaltaren har bett om att få återkomma.

– Klubben fick inte ens träningstider sista tiden på grund av skulderna. Flera inom klubben bär ansvar för hur det blev. Klubben är begraven och hålet skyfflas igen nu, säger Ericsson-Ahari.

Akropolis skulder växer sig allt större

Den lilla förortsklubben från Järva chockade Fotbollsverige i flera år och A-laget tog en femteplats i superettan 2019 – därefter har klubben fallit ihop som ett korthus.

Akropolis IF ter sig bli en sorglig historia. När Mitt i granskade klubbens ekonomi i slutet av februari hade de skatteskulder på 360 000 kronor. I april berättade klubbens nytillträdde ordförande Glenn Bovin att beloppet förmodligen skulle öka inom kort.

Han hoppades dock på att kunna få in sponsorer för att kunna rädda klubben.

När tidningen i slutet av juni återigen granskar klubben ligger skatteskulden enligt kronofogden på 1 996 823 kronor. Samtidigt finns ytterligare två betalningsförelägganden från privata inkassoföretag, ett på 774 940 kronor och ett på 1 774 887 kronor.

Det sistnämnda är dock inte färdigregistrerat av kronofogden, och beloppet kan komma att ändras något.

"Det är fruktansvärt"

Emil Ericsson-Ahari, som jobbat som kanslist i klubben sedan början av 2020, är sorgsen.

– Det är fruktansvärt, allt som hänt. Det värsta är nästan att det är så många mindre sponsorer och privatpersoner som gått in med pengar för att de verkligen brunnit för laget och trott på en förändring.

När han kom in i Akropolis var han exalterad över att få följa med på lagets resa. De hade nyligen överraskat alla med en överlägsen seger i division 1 och en plats i superettan. Klubben var hetare än någonsin.

Men snart märkte han att något inte stod rätt till med ekonomin. Enligt honom fanns stora skulder samtidigt som pengar fortsatte att spenderas frikostigt.

All verksamhet borta

Då låg medlemsantalet på runt 350 personer, och klubben hade förutom a-laget även ett lovande U19-lag, och några pojk- och flicklag. Nu är alla borta.

– Vi hade fått in riktigt bra ungdomstränare, det fanns så mycket potential. Men nu har alla spelare dragit, det finns inget kvar. Jag har pratat med många tidigare klubbmedlemmar, som slutat spela fotboll på grund av att deras lag försvann. Det är tragiskt.

Vad händer med Akropolis IF nu?

– Man kan säga så här: Det enda som finns kvar av klubben är ett organisationsnummer på ett papper, och skulder. Jag är rädd att konkursen snart är ett faktum, säger Emil Ericsson-Ahari.

Mitt i har sökt klubbens ordförande för en kommentar, utan framgång.

Fakta

På bara ett par år gick Akropolis IF från att storsatsa och spela i superettan till att åka ner till division 1, bli av med elitlicensen och tvångsdegraderas till division 2 på grund av stora skulder.

Efter att där ha förlorat premiären med 28-0 mot IFK Stocksund i slutet av mars i år var fiaskot ett faktum. I nästa match lämnade klubben walkover eftersom de inte kunde få ihop tillräckligt med spelare, och enligt reglerna uteslöts man då ur serien.

Akropolis hade till 26 april på sig att överklaga beslutet, men någon sådan ska enligt uppgifter inte ha kommit in.