Väggarna och taket i köket är inplastade. Grannarna är varnade. Gräddfil, tunnbröd och rödlök har köpts in i mängder.
Tennstopet på Odengatan är redo att ta emot 800 surströmmingsälskare, en tradition som funnits på restaurangen i över 50 år.
– Tänk dig att alla 800 kommer hit för surströmming, jag tycker det är skithäftigt. Det är inte det första man tänker att man ska köpa när man står i affären på fredagskvällen, säger köksmästaren Marcus Bremdal.
Det blir hans första surströmmingsfest då han tog över rollen i november, och redan då snackades det om dagen. Han ser fram emot att ”känna på stämningen”.
– Det är en mysig tradition som sitter i, man samlas kring det här. Det är häftigt att vara med om en sådan här grej, och se hur många det är som älskar det.
Sipprar ut från restaurangen
Surströmmingen serveras under tre sittningar, och det är mellan 400 och 500 burkar som ska öppnas. Några i personalen har valt att inte skriva upp sig på schemat den här dagen, men Marcus Bremdal är beredd på vad som komma skall.
– Jag vet hur det luktar, och det är klart att det blir intensivt. Det skvätter lite när man öppnar burkarna, men det gäller att se förbi det där. Efter några timmar vänjer man sig.
Doften – eller stanken – sipprar även ut från restaurangen och uteserveringen.
– Jag har själv gått förbi och känt det tidigare år. Vänner till mig som bor i området säger att det känns. Vi har satt upp lappar till våra kära grannar om att vi har surströmming men alla jag har pratat med tycker bara att det är härligt. De får stänga fönstren.
Bokning från i april
Efter festen blir det grovstädning. Trots att väggarna och taket där burkarna öppnas är täckta i plast ska de skuras.
– Det är klart att det sitter lite i väggarna, det har jag hört rykten om.
Snacket går att platserna till nästa års surströmmingsfest alltid bokas upp dagen efter. I år blir det dock en förändring i konceptet. Inte förrän i april går det att boka bord.
Marcus Bremdal funderar även på att utöka antalet platser till 1000.
– Surströmming är surströmming. Vi vill att alla ska ha en chans att boka.