Söndagen den 18 juli var Rena Mälaren på plats vid Minnebergs strand och Tranebergs strand för att dyka efter skräp. Brommabon Philip Marcellano, som ledde dykningen men inte dök själv, berättar för Mitt i hur det gick.

– Det gick bra. Vi tog upp 500 kilo skärp. Vi var inte så många den dagen, för att annars brukar vi ta upp mellan ett och två ton, säger Philip.

Man hittade cykeldelar, däck, glas, bilbatteri och metallskrot. Av de 500 kg som togs upp stod bilbatterier för 170 av kilona.

– Det är mycket från förr. På 60-talet uppmanade man folk till att dumpa skräp i vattnet så länge problemet var borta.

Det vanligaste de hittar är däck, bilbatterier och elsparkcyklar.

De senaste månaderna har Rena Mälaren haft problem med soptippen. Tippen anser att det kommer för mycket däck och att Rena Mälaren endast får komma med fyra däck åt gången.

– Att som privatperson inte får komma till tippen när man försöker hjälpa till är sjukt. Nu har vi en container som vi fyller med däck i stället.

Starten hos Rena Mälaren

Det var för ett år sedan som Philip började engagera sig i Rena Mälaren när en fisketur inte gick som planerat. Hans tre första kast resulterade nämligen endast i skräp.

– När jag fiskade för flera år sedan fick jag alltid en fisk på kroken.

– Eftersom jag har dykarlicens ville jag göra något meningsfullt. Då sökte jag på nätet om det fanns folk som gjorde sådant och då kom jag i kontakt med Fredrik Johansson, grundaren av Rena Mälaren.

Rena Mälaren är inte Philips enda arbete. Han har jobbat mycket inom vården och nu jobbar han som golfbollsdykare i Sverige och i Europas golfbanor.

Alla kan göra skillnad

Philip berättar att Rena Mälaren välkomnar alla. Om man inte dyker finns andra aktiviteter man kan göra. Man kan till exempel plocka skräp vid strandkanten med Rena Mälarens utrustning.

– Som människor behöver vi göra skillnad. Alla är välkomna, men det viktigaste är att förmedla till barn och unga, snarare än vuxna, säger Philip och fortsätter:

– Man behöver lära människor i tidig ålder att det är fel att skräpa ned och låta de bli kreativa med vad man kan göra med skräpet.