4H-gården i Björklunds hage i Norra Ängby har bedrivit verksamhet sedan 1974.

Nu kan den populära verksamheten vara hotad.

Enligt anställda har staden flaggat för en hyreshöjning, något gården inte kommer att klara av, säger David Andersson på 4H-gården.

– Vi har inte råd med högre hyra, den är redan alldeles för hög.

David Andersson säger att gården sedan början av 2023 har fört samtal om ekonomin med Bromma stadsdelsförvaltning, som hyr ut fastigheten, men hittills har gården inte fått något besked.

Kan inte planera läger

För 4H-gården brådskar det enligt Andersson eftersom gården är på gång att planera för de årliga sommarlägren och dessförinnan behöver veta om de har ekonomi att bedriva denna verksamhet.

I onsdags fick gården enligt David Andersson ett mejl där stadsdelsförvaltningen uttalade att stadsdelen vill förlänga avtalet men gav inget besked om den eventuellt nya hyran.

David Andersson säger att gården vill ha hyresfritt för att klara ekonomin.

– Jag vänder mig till dem som beslutar om det här, säger David Andersson.

Oklart hur renovering påverkar hyran

Enligt Johan Heinonen (S), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd, kommer gården att erbjudas en förlängning av det befintliga hyresavtalet.

– Min förhoppning är att det kan reda ut den akuta ekonomiska situationen.

Framöver planeras renoveringar av byggnaden som kan komma att slå igenom på hyran.

– Då får vi hitta fungerande samverkansformer. Rent konkret innebär det att vi behöver hitta ett sätt så att verksamheten kan fortsätta i framtiden. Om gården har andra ekonomiska utmaningar är det klart att vi måste hjälpas åt att hitta lösningar på de bitarna också.

4H-gårdar drivs enligt organisationens hemsida av medlemmarna. Gården i Björklunds hage har bland annat djurhållning och anordnar läger för barn och unga.