Kvinnan är 29 år gammal och drabbades av postcovid 2020. Hon kommer till Karolinska universitetssjukhuset i rullstol.

Hon, och 399 andra personer med svår postcovid, deltar i en studie för att se om antivirala läkemedlet Paxlovid kan ha effekt. En tredjedel av deltagarna får placebo. Det är den största studien i världen i sitt slag.

Man vet att covidpatienter kan ha virusrester i kroppen länge. Det som nu undersöks är om postcovidpatienter har virus kvar i blodet, och om de blir friskare om läkemedlet kan få bort viruset.

– Antagandet för studien är att virusrester triggar immunförsvaret och orsakar symtom vid postcovid. Om vi bryter det skulle patienten i så fall bli bättre. Det vore fantastiskt! säger Judith Bruchfeld, överläkare vid Karolinska och docent i infektionssjukdomar vid KI.

Kontroll

Dagens patient, eller studiedeltagare, har tagit Paxlovid morgon och kväll i 15 dagar. Nu har det gått 45 dagar sedan första dosen.

Hon har fyllt i formulär och tagit blodprover. Judith Bruchfeld kollar status: kan hon gå, hålla balansen, följa ett finger med blicken, funkar reflexerna? Hon lyssnar på lungor och hjärta, känner på lymfkörtlarna.

Inga nya symtom? Biverkningar?

Nej.

– Och det är tyvärr ingen skillnad i mitt mående. När jag fick gå med i studien tänkte jag att nu! Men inte, säger kvinnan lite besviket.

Blod pumpas inte upp

Hon insjuknade i covid-19 när hon precis blivit klar med en lång och krävande utbildning. Sedan dess har livet stannat av.

Hon har fått diagnosen POTS, vilket en tredjedel av de som drabbats av postcovid utvecklar. Det autonoma nervsystemet fungerar inte som det ska. Man får yrsel, illamående och hjärtklappning när man reser sig upp och står eller går.

– Blodkärlen pumpar inte upp blodet till hjärtat, som det normalt gör, vilket utlöser hjärtklappningen, förklarar Judith Bruchfeld.

Omkring tio procent av dem som insjuknat i covid-19 drabbas av postcovid. Det handlar alltså om tusentals personer bara i Stockholm. För dem är pandemin inte över.

I den här studien deltar de allra svårast sjuka.

Ingen bot

Något botemedel finns inte.

– Nej, det handlar för närvarande om symtomlindring, säger Judith Bruchfeld.

Den 29-åriga kvinnan säger att hon är tacksam för den forskning som görs.

– Om jag bara kunde få en säker prognos. Det är påfrestande att inte veta om man någonsin kommer att bli riktigt bra, säger hon.