Upp till 300 personer hade samlats vid Maltesholmsbadet i Hässelby på lördagen för att demonstrera mot den etiopiska regeringens pågående militäroffensiv.

Strax efter klockan 16 var polis på plats och avbröt demonstrationen med anledning av den tillfälliga pandemilagen, se faktaruta.

Inlett förundersökning

– Folk ringde dit oss och vi ombad demonstranterna att lämna omedelbart och efter 25 minuter började de ta sig därifrån, säger Jonas Jeffsell, kommunpolis.

Polisen har inlett en förundersökning om brott mot ordningslagen. Flaggor och banderoller var uppsatta vid badplatsen och det som den etiopiska regeringen gör sig skyldiga till kallades folkmord av demonstranterna.

https://www.mitti.se/nyheter/stor-samling-vinterbadare-stoppades-av-polisen/repuba!0lwogP0GGVfI2QIrKQgb2A/

– Jag har inga uppgifter om vad de sade vid upplösningen. Men allt gick lugnt till, säger Jonas Jeffsell.

Tidigare manifestation avbröts

Enligt FN har över en halv miljon människor flytt Tigray efter regeringens offensiv som inleddes mot lokala Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) under hösten, och enligt FN är merparten av sjukhusen i regionen plundrade eller förstörda.

Etiopens egen toppdiplomat i USA, Berhane Kidanemariam, kallade nyligen det hans egen regeringen genomför för ett folkmord.

Tidigare i vinter fick polisen avbryta en annan folksamling vid Kanaanbadet. Då handlade det om ett större gäng vinterbadare.