Under två vardagskvällar i mitten av september gjorde en grupp civilklädda poliser en omfattande insats på platser som är kända för narkotikahandel.

Det resulterade i hela 30 olika ärenden.

Polisinsatschef Eric säger att det ger en indikation på hur marknaden ser ut.

– Det var två vardagskvällar mitt i månaden, som vilka andra dagar som helst. Min uppfattning är att narkotikan har ökat markant.

Alla typer av droger

I ärendena finns alla typer av droger – cannabis och marijuana, narkotikaklassade tabletter, illegala läkemedel från andra länder, ecstasy och amfetamin.

En av de öppna drogscenerna är runt Odenplan och Observatorielunden.

– I Observatorielunden tar vi ständigt personer som röker cannabis. Man kommer så nära, vi tar i princip joints ur händerna på folk. Där har de flesta varit ostraffade och är yngre, både tjejer och killar. Ett ärende handlade om försäljning av kokain vid Odenplan.

– Överlåtelsen skedde mitt framför våra ögon på torget. Både säljare och köpare greps, men att sälja narkotika har ju ett högre straffvärde.

Polisen grep även flera personer som de misstänker skulle sälja narkotika. Bland säljarna fanns både nätverkskriminella och tidigare ostraffade personer.

– I flera ärenden är de misstänkta okända för polisen sedan tidigare. Bland annat tog vi en tidigare ostraffad ungdom som sålde marijuana och tabletter på Sergels torg.

– Man ska inte kunna hantera droger helt ostört mitt i stan. Och vid missbruk försöker vi alltid motivera till vård.

Arbetet genomfördes på Sergels torg, Fridhemsplan, Odenplan och Observatorielunden.