Spottarna från barhyllan på Peking 2 i Älta centrum får det glimma till när Jian Wei Xia fiskar upp ett rostfritt askfat ur en plastpåse.
– Vill du ha ett? Det är bra kvalitet. Du kan använda det på balkongen.
Askfatet har övervintrat sedan rökförbudet spred sig även till uteserveringarna 2019. Nu har det gått 20 år sedan rökning förbjöds inne på krogarna.
– Nu får de som blir röksugna gå en bit utanför uteserveringen. Här fungerar det bra. Det är nog svårare för krogarna i stan, säger Jian Wei Xia.
”Jag luktade askkopp och duschade alltid när jag kom hem från krogen”, säger Anna Lindblad som lunchar med Benny Zimmerman.
Johan Kristensen
”Fick i mig en massa rök”
Han kom från Kina till Sverige 1983 och har arbetat på rökfyllda krogar på i City, Södermalm och Sundbyberg. Sedan 2012 driver han Peking 2.
Han saknar inte cigarettröken på krogen.
– Aldrig! Jag röker inte själv. Men i baren satt alla och rökte. Jag fick i mig en massa rök – nästan lika mycket som en rökare. Nu är det mycket bättre.
Ja-sidan vann rejält
En farhåga innan förbudet infördes var att restaurangerna skulle lida ekonomisk skada av förbudet, men enligt branschorganisationen Visita var tappet noll eller högst försumbart.
När riksdagen röstade om förslaget den 12 maj 2004 vann ja-sidan med en förkrossande majoritet: 245 röster mot 45.
Det var bara Moderaterna och någon enskild folkpartist som kämpade mot förslaget. Det tydligaste målet var bättre folkhälsa.
Förespråkare menade dessutom att det var en frihetsreform; den som inte vill eller bör utsättas för tobaksrök får helt enkelt fler rökfria utrymmen att vistas i.
– Rökförbudet på krogen har varit jätteviktigt för att förskjuta normen för vad som är ett vanligt beteende kopplat till rökning. Det är färre som börjar röka när fler miljöer blir rökfria, säger Lisa Lennartsdotter Ermann, sakkunnig på Cancerfonden.
Betydligt färre rökare
Sedan rökförbudet på krogen infördes har stockholmarnas rökvanor minskat kraftigt. 2007 rökte 14,5 procent av länsinvånarna. I dag är den siffran 5,5 procent, enligt Folkhälsomyndigheten.
Myndigheten har ett generellt mål om att minska andelen rökande i Sverige till mindre än 5 procent i år. Det målet är vi nära att nå, men rökningen slår ojämnt i befolkningen.
16 procent av alla arbetslösa röker varje dag och det är fler som endast gått klart grundskolan som röker än personer med eftergymnasial utbildning, enligt Cancerfonden.
– Vi är inte i mål. Rökningen behöver fortsätta minska, säger Lisa Lennartsdotter Ermann.
"Hur stod folk ut"
Tillbaka på Peking 2 i Älta. Här är det flera av gästerna som också minns bolmandet.
– Jag luktade askkopp när jag kom hem från krogen – herregud! Jag fick alltid duscha innan jag gick och lade mig. Hår, kläder – allt luktade. Nu undrar jag hur vi kunde stå ut med att folk stod och blossade överallt, säger Anna Lindblad, 43, från Boo.
”Jätteskönt att slippa rök härinne”, säger Linnea Lindblad.
Johan Kristensen
Linnea Lindblad, 37, minns när förbudet infördes.
– Jag var för liten för att få gå på krogen då men jag kommer ihåg att mamma och pappa pratade om det. Jag tycker att det är jätteskönt att slippa rök här inne.
Ältabon Erik, 23, beställer Oscfilé Oscar med pommes. Han är också glad över att slippa rök under lunchen.
– Jag har varit emot rökning hela livet. Mina föräldrar är storrökare och röker ett paket om dagen. Under barndomen blev en väldigt negativ känsla att ha rök överallt i huset.