Det är torsdagseftermiddag i Kista galleria. Inne på Pub Lord, en klassisk engelsk pub precis vid västra ingången av köpcentret, har lunchrushen precis lagt sig.
Husmanskost, burgare och pizzor byts sakta ut mot vin, öl och drinkar, klientelet från affärslunchare till stammisar som slagit sig ner för att ta ett glas.
Rami Daoud pustar ut bakom kassan. Tillsammans med sin bror har han drivit stället sedan 2004 – ett år innan rökförbudet infördes på Sveriges krogar.
Han var dock i branschen även innan dess, och minns tillbaka till en helt annan tid.
– Det var det värsta som fanns, jag kommer fortfarande ihåg lukten. Den fastnade inte bara i kläderna utan liksom i huden, när man kom hem satt den kvar. Även om man duschade och skrubbade sig försvann den inte på flera dagar. Jobbade man i restaurangbranschen var man körd på så sätt, säger han.
När rökförbudet trädde i kraft blev det en stor skillnad i arbetsmiljön på krogarna, berättar Rami Daoud.
Emma Löf Hagström
"Klagade extremt mycket"
När planerna på rökförbud presenterades var det därför välkomnat bland personalen och bland flera av gästerna, minns Rami Daoud.
För rökarna var det dock värre.
– Många tyckte att det hade med personlig frihet att göra att få röka inomhus. Det var väldigt normaliserat, och folk var vana vid att ta en cigarett med sin drink. Från början tyckte många att det var jobbigt, folk klagade extremt mycket, säger han.
Några månader efter att förbudet införts kom dock en vändning.
– Precis som med så mycket annat handlade det nog om vanor, man lärde sig andra mönster. Efter tre månader tror jag inte någon klagade alls längre, då tyckte de själva att det var bra att det var rökfritt, säger Rami Daoud.
Pub Lord i Kista har blivit ett klassiskt ställe med pizza, burgare, husmanskost och många stammisar.
Emma Löf Hagström
Tog bort rökrum
I samband med den 1 juni 2005, när förbudet trädde i kraft, byggde Pub Lord ett så kallat rökrum; en liten glaskub mitt i lokalen dit folk kunde gå in och ta sig en cigg.
Det fick man ta bort efter bara ett år.
– Då var det ingen som använde det längre. Som sagt: folk byggde nya vanor. De tyckte nog det var rätt skönt att slippa dålig luft och att gå ut för att röka i stället, säger han.
"Trevligare för alla"
Förutom den kraftigt förbättrade arbetsmiljön och den rena luften är det ytterligare en sak som förändrats ordentligt sedan krogarna blev rökfria, enligt Rami Daoud.
– Vi har fått in så många barnfamiljer! Det var det nästan aldrig innan. Hade jag varit småbarnsförälder hade jag inte heller gått in på en rökig restaurang.
Han tror också att människors matupplevelser blivit bättre.
– Förut luktade ju allt lite rök, även om man hade rökfria zoner, och det påverkar så klart känslan kring maten. Nu kan man koncentrera sig fullt ut på det man äter, drycken och smaken – det är trevligare för alla.
Kistaborna Göran och Kerstin Bjurén minns ett tydligt före och efter införandet av rökförbudet. – Vi är inte själva rökare, men det blev en stor skillnad på miljön och luftkvaliteten på restaurangerna, den blev mycket bättre. Det var välkomnat för oss, men rökarna reagerade och undrade hur det skulle gå. Ganska snabbt kändes det dock som att alla vande sig, säger de.
Emma Löf Hagström