I år anordnas EGOI (European Girls' Olympiad in Informatics) för första gången i Sverige, närmare bestämt i Lund. Unga tjejer från hela världen kommer 15 till 21 juli att tävla i programmering och även delta i aktiviteter, föreläsningar och utflykter. 

Sofie Fu är en av fyra tjejer som lyckats ta en plats i det svenska landslaget. Hon har tidigare tävlat i matematiktävlingar och ser nu framemot att delta på EM i programmering.

Sofie hoppas på medalj i EM.

Sofie hoppas på medalj i EM.

Méli Alevras Adriasola

– Det är lite nervöst, men jag är så taggad. Att få träffa tjejer från hela världen som också programmerar ser jag verkligen framemot, säger Sofie Fu.

Arrangörerna vill lyfta tjejer

En av de svenska arrangörerna till tävlingen är Julia Mårtensson, hon pluggar själv datateknik och hoppas nu kunna inspirera fler tjejer att våga ge sig in i tech-branschen. 

– Det är en väldigt mansdominerad bransch och det vill vi försöka ändra på. Med European Girls' Olympiad in Informatics kan fler tjejer få upp ögonen för programmering och ta plats i branschen, säger Julia Mårtensson. 

Sofie Fu hoppas på medalj

I höst börjar Sofie Fu tvåan på Kungsholmens gymnasium där hon läser naturvetenskaplig linje på engelska. Under sitt första år vann hon guldmedalj i Säkerhets-SM, vilket är SM i cybersäkerhet och etisk hackning. Nu hoppas hon på medalj igen.

– Programmering är jättekul och jag har övat massor nu inför tävlingen. Jag satsar självklart på en medalj, men det ska också bara bli kul att vara på EM och träffa alla där!

I framtiden kan Sofie Fu tänka sig att fortsätta på tech-banan. 

– Min pappa jobbar med att programmera AI, det verkar spännande. Jag hade gärna jobbat med något sånt i framtiden.