Det var i somras som en 15-årig pojke höggs ihjäl med kniv under ett bråk vid Lumaparken i Hammarby sjöstad. Kort efteråt kunde en 15-årig pojke gripas och häktas, misstänkt för mord.

Åtal väcktes i höstas.

Under fredagen kom tingsrättens dom: 15-åringen döms för mord och påföljden blir sluten ungdomsvård i två år. Han ska även betala skadestånd på drygt en halv miljon kronor till den avlidnes familj.

För en vuxen hade påföljden varit fängelse i 15 år.

Möttes av en slump

De två pojkarna ska bara ha varit ytligt bekanta och möttes av en slump, men under det bråket som uppstod mottog den ena pojken sju knivhugg, vissa mot vitala delar av kroppen. Han avled senare på sjukhus.

Den dömde 15-åringen har erkänt att han utdelat huggen, men menat att han inte haft uppsåt att skada eller döda och att han agerat i nödvärn, enligt domen.

– Tingsrätten har dock kommit fram till att han har agerat uppsåtligt. Det är allmänt känt att knivhugg mot vitala delar av kroppen är livshotande, säger rådmannen Anna Liljenberg Gullesjö, i en kommentar.

Vad gäller nödvärn gjorde tingsrätten bedömningen att 15-åringen använt mer våld än tillåtet för att det ska anses vara just nödvärn.

– Det angrepp som den dömde 15-åringen utsattes för var allvarligt, men inte livshotande. Det har även funnits alternativa sätt att agera. Ett flertal kraftiga knivhugg mot målsägandens överkropp har bedömts som uppenbart oförsvarligt, säger Anna Liljenberg Gullesjö.

– Tingsrättens dom är välskriven och de har gått på min linje. Detta är alltigenom en tragisk historia och visar än tydligare varför ungdomar inte ska gå ut med kniv, säger kammaråklagare Rolla Akkache.

15-åringen döms även för ringa narkotikabrott.