– Jag ser väldigt mycket fram emot det och det är en stor motivation för mig att FC Köpenhamn ser så mycket potential i mig att de tar mig till Danmark, säger Neo Jönsson.

Den stora potentialen har väckt intresse från många klubbar i både Sverige och utomlands de senaste åren, berättar Neos pappa Nicklas Jönsson som själv spelade elitfotboll för bland andra Hammarby för drygt 30 år sedan.

Pop up-klubb 2019

Det var Nicklas Jönsson som startade Maj FC 2019 som en så kallad pop up-klubb, sprungen ur Sollentuna FK:s Tegel P07. Målet var att ge spelarna bästa tänkbara utbildning, och framgångarna för laget lät inte vänta på sig. 2022 vann laget Gothia Cup i konkurrens med 240 lag från mer än 20 länder.

Till nästa säsong flyttas verksamheten till BP för att laget ska få möjlighet att spela i Pojkallsvenskan, under namnet Maj BP. Men då är inte Neo Jönsson kvar.

– Det var dags för Neo att ta nästa steg. Tio stora klubbar i Sverige hörde sig för. Tanken vi hade var att han skulle byta till en större klubb, men att han skulle bli kvar i Stockholm ett eller två år till, säger Nicklas Jönsson.

Flytt tidigare än tänkt

Men planerna ändrades när FC Köpenhamn kom med sitt erbjudande.

– Det var väldigt bra. Förutsättningarna de har och resurserna de lägger på att utbilda sina spelare, det är stor skillnad mot svenska klubbar. Så det var rätt steg att ta, även om det blev tidigare än vi hade tänkt först, säger Nicklas Jönsson.

Presentation. Neo Jönsson på plats hos FC Köpenhamn. Pappa Nicklas och mamma Elizabet var också med.

Presentation. Neo Jönsson på plats hos FC Köpenhamn. Pappa Nicklas och mamma Elizabet var också med.

Privat

Neo Jönsson kommer att inleda i FC Köpenhamns U17-lag berättar Mikkel Køhler, rekryteringschef på FCK Talent.

– Neo är en stor talang, vänsterfotad och skicklig en-mot-en. Nu ser vi fram emot att få in honom i vår talangmiljö och se honom utvecklas där, han kommer att matchas mot andra nordiska topptalanger varje dag, säger han.

"Angenäma problem"

Flytten sker alltså så fort Neo har fyllt 16 år, den 19 januari. Till en början följer pappa Nicklas med.

– För att det ska bli en bra övergång för honom. Mycket ska fixas. Lägenhet, möbler, och se till att sista terminen i 9:an funkar på distans. Men det är angenäma problem. För Neo är det en dröm att göra det här och att ha skrivit på ett proffskontrakt, säger Nicklas Jönsson.