– Att gå igenom tunneln och ut på Heden, höra publiken bakom sig. Det var extremt coolt, säger Neo Jönsson, en av spelarna i Maj FC.

Drygt fem dagar har gått sedan laget kom tillbaka från Gothia cup i Göteborg. Turneringen är världens största fotbollscup för ungdomar och samlar årligen 1700 lag från hela världen.

Maj FC mötte rivalerna Kärra Dragons i slutspelet och kunde efter matchen lyfta bucklan och ta titeln som vinnare i klassen Pojkar 15.

– Det var riktigt stort och kanske inte heller något som någon hade förväntat sig. Det finns väldigt många utländska lag som spelar så vi hade tufft motstånd, säger Jacob Ringqvist, även han spelare i Maj FC.

Andra chans

Även om vinsten kom lite som en överraskning har målet varit allt tydligare. Det sattes redan när Maj FC skapades.

– Laget har möte varje vinter där vi lägger upp våra mål för året. Redan 2019 när vi börjat sa vi att vi ville vinna kommande Gothia cup, berättar Neo.

Men en pandemi ledde till två inställda cuper, tills i år.

– Vi fick en andra chans. Det var som att både glädje och lättnad strömmade igenom en när vi vunnit. Eftersom vi hade satt upp ett så stort mål kände jag "äntligen" när vi vann.

Lägger ner 2023

Laget, som i dag består av runt 21 spelare, valde 2019 att bryta sig loss från Sollentuna FK som de tidigare spelat i.

– Klubben de spelade i var mer som ett hinder. Killarna var duktiga men kunde inte träna när de ville, spela vilka matcher de ville. I stället för att de skulle behöva byta klubb eller spela i andra kommuner så startade vi vårt egna lag, säger tränaren Nicklas Jönsson.

Att ett lag bryter sig ut från en större klubb kallas även "pop-up klubb". Det innebär att ett lag bryter sig ut från en klubb och satsar helhjärtat på endast det laget, oftast under en kortare period.

– Hösten 2023 så lägger vi ner. Då har vi nått vårt mål och sen är planen att killarna tar sig vidare till andra klubbar, säger Nicklas.

Bästa vänner

På gräsmattan utanför huset hos Neo står det ett fotbollsmål, de flesta av killarna i laget har känt varandra länge, till och med gått i förskoleklass tillsammans. Som Neo och Jacob.

– Det skapar en helt annan lagkänsla. I andra lag spelar man med personer från hela Stockholm, här är spelar man med sina bästa vänner och det tror jag gynnar oss, menar Neo och Jacob håller med.

– Eftersom vi spelat så länge tillsammans så känner vi också varandras spelsätt väl, vi vet vad som ska hända.

Vad som händer efter 2023 är inte säkert. Men ett nytt mål har dykt upp på lagets himmel; allsvenskan för pojkar 16.

– Säsongen som kommer nu är den sista, sen får vi se vad som händer, säger Neo.