Taxi – var god dröj!”

Fast så går det inte till längre, utan nu ska man ha appen.

Jag har åkt taxi så många gånger så jag kan inte räkna dem. Bästa resorna var de som företagen betalade!

En gång hade jag och väninnan varit ute på danskväll. Och var gör man av värdesakerna när man ska veva runt på dansgolvet?

Hon hade en stor ficka på sin kavaj och där fick jag stoppa mina nycklar. När kvällen var slut tog vi var sin taxi hem. Hon bodde söder­ut, jag åt norr.

När hon hade kravlat sig in i bilen slog det mig att hon hade mina nycklar. Enda gången i mitt liv jag fått säga till en taxikille: ”Follow that car!”

Vi landade ungefär samtidigt utanför hennes hus en mil söderut, sedan var det bara att fortsätta åka taxi hem till mig.

En taxiförare sa: ”Alla på Östermalm är så trevliga!” Jag gjorde ­mitt bästa för att leva upp till det och lade på en tjuga.

Sämre var det när jag hade köpt en vikskärm och åkte taxi hem. En man och jag hade tidigare diskuterat drickssystemet. Han: ”Varför ska vi ge taxi dricks, då ska väl också bussförare få dricks.”

Föraren baxade ut skärmen och jag fick plötsligt för mig att följa mannens råd. Taxikillen fick inte ett öre extra. Han log ett vargflin och drog iväg med en rivstart. Jag stod kvar och skämdes.

En annan gång vaknade jag till mitt i natten.

Vacklade upp och tittade ut: snö och kallt.

Jag stängde väl av kranen hos min väninna ? Skulle passa hennes lägenhet ett tag. ”Jag brukar sätta på kranen och låta den rinna lite för att få bort eventuell lukt”, hade hon sagt. Tidigare samma kväll hade jag tittat till hennes lägenhet och låtit vattnet rinna.

Hade jag verkligen stängt av kranen? Fick ingen ro, såg för mitt inre hur det rann ut över hela Östermalm och hennes lägenhet förvandlades till pool. Taxi, var god dröj! Men inte för länge, snälla! Berättade om mitt dilemma för taxikillen och bad honom stanna utanför så jag kunde komma hem snabbt. ”Vad var det jag sa” sa han när jag glad i hågen hoppade ut från huset.

Har lärt mig en del geografi genom taxiresorna. Det är alltid vågat att fråga: ”Var kommer du ifrån?”

Har man tur kan svaret vara: ”Kirgizistan”. Alltid lär man sig något.