För den som inte vet är en rotvälta ett omkullfallet träd där rotsystemet ställts på ända. Faran skulle ligga i att den när som helst skulle välta tillbaka och likt en råttfälla smälla ihjäl den som befinner sig under.

Som liten såg jag framför mig att rotvältorna, likt onda andar, strök runt i skogen på jakt efter intet ont anande barn att krossa. Att jag skulle vakna till mitt i natten av ett rasslande i sovrummet. Bara hinna skymta ett rotsystem innan det mosade mig i sängen.

Jag tänkte att John Bauer gärna hade avbildat rotvältor i stället för troll i sina drömska skogsmålningar om han bara hade vågat.

Syftet med den här krönikan var först att upplysa mig själv, sedan er läsare, om den överdrivna faran med rotvältor. Men efter lite eterforskningar kan jag konstatera att de ligger bakom ett antal olyckor med dödlig utgång i Sverige.

Farligast verkar de vara när den liggande stammen kapats utan att vältan lagts tillbaka, något som kan ske till exempel när marken är frusen. Så töar det och PANG så kan de smälla igen när man minst anar det. Hu.

Det var några år sedan rotvältorna höll mig vaken om nätterna. Det verkar inte bättre än att de nu åter kommer göra det.

Enda trösten är att jag inte hittar några belägg för att de kan ta sig omkring för egen maskin.