Det blev en intressant intervju och en artikel om hur medborgerligt engagemang kan bidra till att skapa lugn i en stadsdel.

Som lokalreporter slås jag ofta av hur många engagerade invånare det finns i Hägersten-Älvsjö. Så här i början av det nya året vill jag gärna lyfta fram några jag träffade 2021.

I smällkalla januari fick jag vara med när eldsjälarna i "Starthjälpen – hjälp nyanlända i Hägersten" bjöd en nyanländ familj på födelsedagstårta vid modulhuset i Mellanbergsparken. Kylan bet men värmen mellan människorna var stor.

Stort intryck gjorde också de fem kvinnor som bildat Klimatforum Hägersten/Älvsjö. I höstas möttes vi vid Trekanten, där de berättade om sin kamp för ett snabbare arbete mot klimatförändringarna. Sedan sa det pang. Mängder av människor som läste artikeln anslöt sig till gruppen och arbetar nu för att få makthavarna att trappa upp det lokala klimatarbetet.

Vid Trekanten träffade jag också Karin Schibbye från Hägerstens hembygdsförening och Peter Lundevall, tf sekreterare i Skönhetsrådet. De var kritiska mot delar av den planerade utbyggnaden av Liljeholmens centrum – och hade många med sig. Kritiken tog skruv. Centrumägaren Citycon valde att krympa planerna med 15–20 procent.

Allt lokalt engagemang ryms inte i en krönika, men jag vill få med de Solbergabor som protesterade mot trädfällningar i Sjörövarparken/Prästgårdsparken i våras. Resultatet blev bland annat färre fällda träd och ett sparat skogsbryn. Gruppen hade velat nå längre, men en framgång för lokalt engagemang var det likväl.

Nu ser jag fram emot nya möten med Hägersten-Älvsjös invånare under 2022. God fortsättning!