Svar på ”MP får gärna äta vegetariskt” i Mitt i 26 april.
SD:s Max Möllerström får gärna låta bli att äta vegetariskt, men den köttpropaganda han matar oss med i Mitt i har inget i debatten om vegetarisk skolmat att göra. Han för i stort fram tre olika argument.
Argument 1: Valfrihet – barn ska inte tvingas till vegetarianism. Varför ska det pratas om tvång så fort det handlar om en maträtt som inte innehåller kött? Som om kött på våra tallrikar vid varje måltid vore ett självändamål och en mänsklig rättighet. Det råder aldrig någonsin total valfrihet kring skolmaten! Fem dagar i veckan TVINGAS eleverna äta det som erbjuds. Arma barn som inte får 100 procent individanpassad mat.
Argument 2: Ohälsosamt (?). Här för Max ett ofullständigt resonemang med hänvisningar till studier vars relevans för sakfrågan han avstår från att följa upp, men det går bara att tolka som att han menar att vegetarisk kost leder till näringsbrist. Som Max troligtvis vet så pekar den samlade forskningen på raka motsatsen.
Argument 3: Barnen äter inte på helvegetariska dagar. Självklart är det ett problem om skolköken inte lyckas göra mat som barnen tycker om. Men det finns vegetariska rätter som är populära, och det finns kötträtter som är mindre omtyckta. Så varför fokusera på just köttet?
Fokus borde ligga på att ta fram maträtter som är goda, nyttiga samt klimatsmarta, och att göra det till en rimlig kostnad. Tre av dessa aspekter gynnas av mer växtbaserad mat i skolan. Så i stället för att lägga tid på att debattera en specifik ingrediens, gör alla (förutom köttindustrin) en tjänst och lägg krutet på att ge skolorna förutsättningar att laga välsmakande vegomat!
Replik: MP får gärna äta vegetariskt
Det här är en insändare. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
Svar på debattartikeln ”Mer vegetarisk mat behövs i skolan – inte mindre” i Mitt i den 12 april.
Miljöpartiet beklagar sig över att beslutet att följa kommunens kostpolicy kostar 1,2 miljoner kronor extra per år. Detta i en utbildningsbudget på nästan exakt tre miljarder för 2025.
Den ökade kostnaden beror inte på att måltiderna blir särskilt mycket dyrare (någon krona per måltid), utan på att fler barn äter. Sverigedemokraterna välkomnar i stället utbildningsnämndens beslut om att bifalla vårt initiativ, där vi ser till att den redan beslutade kostpolicyn efterlevs. Att kalla detta beslut ”galet” är märkligt, minst sagt.
Kommunens kostpolicy innebär att varje dag ska skolan erbjuda två måltider, varav en vegetarisk.
Det är alltså fråga om valfrihet, inte påtvingad vegetarianism som nu Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet röstat för.
Vi skrev en motion om måltidspolitik, då vi noterat att många elever avstår från att äta under de helvegetariska dagarna, något som varken är hälsosamt eller hållbart. När forskare i Lund tog blodprover på gymnasieelever, visade det sig att hos tjejerna hade mer än var tredje (38 procent) järnbrist. Andra studier visar på att vitamin B12, omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, järn och zink leder till nedsatt kognitiv funktion - kött är en rik källa till samtliga näringsämnen.
Miljöpartiet får gärna äta vegetariskt, men det känns lite klimatfascistiskt att tvinga barnen till detsamma. Är nästa steg för Miljöpartiet kanske att följa Södertäljes exempel och servera insektslarver till eleverna i klimatets namn?