Det här är en insändare på Mitt i. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Botkyrka

Så här på försommaren behöver blommorna få blomma för att kunna ge mat åt insekterna – men också för att insekterna ska kunna ge mat åt oss. Blommorna ger oss en lite bättre biologisk mångfald som vi måste göra allt för att stötta. Utan mångfalden överlever inte vissa viktiga växter och insekter: monokulturen som då istället uppstår har svårt att stå emot de pågående klimatförändringarna samtidigt som den bidrar till förändringarna – en ond spiral alltså.

Alla som har en trädgård eller en balkong kan lätt anordna en fin matplats åt de små. Strunta i att klippa en del av gräsmattan och låt det bli en blommande del av din trädgård – vitklöver är en favorit. Sätt ut växter – gärna med inhemska gula och blåa blommor – i balkonglådor och få besök även högt upp i huset av små flygfän.

Även sallat, tomat, gurka och jordgubbar är lättodlade på en balkong så att du på så sätt även kan få lite närodlade grönsaker. Win-win helt enkelt.

Vi i Miljöpartiet önskar ännu fler och mer grönskande ytor i kommunen och önskar att flera gräsytor och vägrenar får stå orörda. Och så önskar vi platser där vi kan ha gemensamma små odlingar på kommunal mark – för att underlätta för den biologiska mångfalden och bidra till lite mer närodlad mat.