#ettsthlm

ÄNTLIGEN. Isak Lindstrand, med flickvännen Ebba Leander, har till slut lyckats sälja den 1,5:a i Stora Ursvik som han köpte för fem år ­sedan. ”Jag har amorterat ganska mycket, så det är inte så farligt”, säger han om förlusten på 195 000 kronor. Foto: Petter Beckman

Unga riskerar att bli fastlåsta i första ettan

Allt fler unga skaffar sin första lägenhet genom att köpa en bostadsrätt, i många fall med föräldrarnas hjälp. Men den värdeökning som många hoppas på sker inte överallt. De som köper i ”mindre attraktiva områden” löper störst risk för bakslag.

  • Publicerad 11:15, 11 jun 2022

Om folk säljer för flera hundra tusen mindre än de har köpt för, då har de inte pengar till den nya handpenningen.

DETTA ÄR DEL TVÅ I ARTIKELSERIEN "NÅGONSTANS ATT BO?" LÄS ÄVEN DEL ETT.

För en 26-åring som tjänar runt 34 000 kronor i månaden och som samlat ihop några hundra tusen till kontantinsatsen, är det i dag inga problem att hitta en ljus, välplanerad etta att köpa i Stockholmsområdet.

Just nu finns hur många som helst. Det är köparens marknad. Det beror på ränteläget, förklarar Mike Chammas, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Solna.

– Mediernas rapportering gör att köparna väntar för att se om inte priserna ska falla ännu mer. Samtidigt hoppas säljarna fortfarande få ut de priser som gällde för några månader sedan, säger han.

NY STATISTIK: Sjunkande bostadspriser i Stockholm

Snabbare upp- och nergångar

Men den osäkra prisbilden för smålägenheter fanns redan tidigare i stora delar av ytterstaden. Samtidigt som mer centralt belägna ettor har ökat stadigt i värde har ettorna i kranskommunerna åkt berg- och dalbana – och i en del fall landat på minus.

– När marknaden är volatil ser vi generellt snabbare upp- och nergångar i de lite mindre attraktiva områdena, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Växande gap. I innerstan har ettorna gått upp över 20 procent medan priset fallit något i flera kranskommuner. Foto: Svensk Mäklarstatistik

Isak Lindstrand i Sundbyberg är lättad när han lastar in stolar bak i flyttbilen. För fem år sedan, när han var 23 år, köpte han med ekonomisk hjälp från sin pappa en nybyggd 1,5:a på 35 kvadrat i Stora Ursvik.

Efter åtta visningar

– Då betalade jag 2 295 000 kronor. Det var den nivå priserna låg på då. Om jag vetat hur det skulle bli hade jag definitivt agerat annorlunda, säger Isak.

Närheten till den nya bron till Rinkeby har, enligt vissa mäklare, gjort lägenheterna i just hans kvarter extra svårsålda. Nu har Isak Lindstrand äntligen, efter åtta visningar, sålt lägenheten – med en rejäl förlust.

Förhoppningen: Bron till Rinkeby ska minska gapet

– Jag fick ut 2,1 miljoner. Det är tråkigt att förlora så mycket. Men jag har varit fast­anställd och kunnat amortera av ganska mycket under tiden, så det är ändå inte så farligt, säger Isak som jobbar som kock.

NÅGOT SÅNT. Therese Lennertun, 28, går på sin sjätte lägenhetsvisning, en etta på Kungsholmen. Foto: Petter Beckman

De senaste tio åren har det har byggts många hundra snarlika ettor och 1,5:or i områden som Järvastaden, Stora Ursvik och Barkarbystaden – just för att möta behovet hos unga förstagångsköpare.

– Utbudet blev för stort och i flera områden har vi sett sjunkande priser på smålägenheter. Det kan bli besvärligt och ger en inlåsningseffekt, säger mäklaren Mike Chammas.

Hurdå?

– Om folk säljer för flera hundra tusen kronor mindre än de har köpt för har de inte pengar till den nya handpenningen och kan inte köpa något nytt. De blir fast. Det är väldigt vanligt, säger han.

Debatt: Startlån sänker tröskeln till Stockholms bostadsmarknad

Att unga har med sig föräldrarnas pengar i sitt första lägenhetsköp blir allt vanligare, enligt flera bedömare i branschen. En vanlig uppskattning bland mäklare är att föräldrarna hjälper till i hälften av fallen.

Etta på Kungsholmen

I en smakfullt stajlad etta på 26 kvadratmeter på Pontonjärgatan, Kungsholmen, tar Nicklas Kling från Alicia Edelman Fastighetsmäkleri emot namn och telefonnummer från fyra fem tänkbara spekulanter: Några unga vuxna som tittar själva och en 21-åring från Bromma i sällskap av sin pappa.

KOMPAKT. I en etta på 26 kvadrat blir köket inte så stort. Miladin Tanackovic funderar. Foto: Petter Beckman

– Jag har fyra barn, de två yngsta ska hitta lägenhet nu. Man får sälja villan och flytta till lägenhet själv för att få loss pengarna, säger pappan.

Är du orolig för investeringen?

– Nej. Inte på lång sikt. Så länge fler vill bo i innerstaden än vad det finns bostäder så kan det bara gå upp.

Claudia Wörmann, boendeekonom på låne­institutet SBAB, tycker att föräldrar curlar sina barn för mycket.

– Förutom att det blir en orättvisa – alla har ju inte den möjligheten – så kan det göra att föräldrar belånar sig för mycket. Det kan vara bättre ibland att låta barnen hitta fram själva. Det kan ta lite längre tid, men löser sig nästan alltid, säger hon.

Mitt i:s läsare kluvna till blandade bostadsområden

Trygghet och schyssta grannar lockar till Täby

Nu bryts segregationen – för dem som har jobb

Här har priset på ettor stigit – och fallit – mest

√ I centrala Stockholm och Täby har snittpriset för en bostadsrättsetta ökat med 22 procent respektive 26 procent mellan mars 2019 och mars 2022, enigt Svensk Mäklarstatistik.

√ En etta i innerstan har ökat i värde med 623 000 kronor på dessa tre år.

√ I Järfälla och Upplands Väsby, där prisnivån är hälften mot city, har snittpriset på ettor sjunkit med 4 respektive 1 procent under samma period.

√ I Tyresö föll priset med 9 procent det senaste året, i Botkyrka med 7.

√ Beräkningar från konsultföretaget WSP 2019 visade att cirka 20 procent av 20-34-åringarna i Stockholmsregionen tjänade tillräckligt för att kunna köpa en etta i länet.

√ 2019 krävdes enligt WSP en lön på 33 630 kr för att köpa en etta i nyproduktion och 37 452 kr för en äldre etta.

√ I april la regeringen fram ett förslag om att kontantinsatsen för förstagångsköpare ska minskas från 15 till 5 procent. Det beräknas göra att ytterligare 386 000 personer hjälps över tröskeln – samtidigt som priserna ökar med 7 procent.

Visa merVisa mindre

I några artiklar tittar vi närmare på bostadsfrågan för unga vuxna. Vad krävs för att man ska kunna flytta hemifrån? Läs tidigare artiklar på mitti.se, hör gärna av dig med tips och tankar och diskutera artiklarna på facebook.se/mittistockholm