”När hela familjen är med går det inte så fort”

I en liten vik inte långt från Slagstafärjan fixar 18-åriga Faris Fakhri från Fittja till bensinslangen på den välanvända gummibåt som han nyligen har övertagit från sin pappa.

– Den tar en halvtimme att blåsa upp. Vi brukar åka med den och bada i Flottsbro eller Slagsta strand. Är du ensam i båten kan du komma in till Stockholm på 15–20 minuter. Med hela familjen tar det nog en timme. Motorn är inte så stark, säger han.

Janne Marjonemi och Katarina Jarkko lägger till i Slagsta Marina med sin 200 hästars Stingray för att äta en bit mat innan de kör tillbaka till Mariefred. Båda är uppvuxna i Botkyrka.

– Vi har haft båten i åtta år. Soliga dagar är den perfekt för att glida runt och njuta, säger Janne.

”Man kan hitta fina saker under vattnet”

Fyraårige Chinar från Hallunda och jämnåriga kompisen Damir från Järfälla har kul i det grunda vattnet innanför bryggorna på Slagstabadet.

– Jag gillar att dyka med cyklop. Man kan hitta fina saker under vattnet. En gång hittade jag ett armband, säger en tjej i tioårsåldern.

Vid den välskötta badplatsen finns även trampbåtar och kanoter att hyra – och både glass och hamburgare i serveringen som drivs av en familj från området.

”Hit kommer jag ofta när jag vill koppla av”

Saadet Tosun från Fittja klättrar snabbt och säkert upp till sin favoritplats, en vacker liten utsiktshylla på en klippa ovanför Mälarpromenaden. Hon vill visa den för Ertugrul Akbas som är på besök från Göteborg.

– Jag har alltid tyckt om att promenera här längs stranden, säger Saadet Tosun.

– Jag hittade den här platsen en gång när jag undrade vad som fanns däruppe ovanför klippan. Nu kommer jag ofta hit när jag vill koppla av. Det tar ungefär en halvtimme att gå hit hemifrån mig.

”Vi brukade gömma påskägg här när barnen var små”

I den sagolika 1700-talsparken vid Norsborgs gård, vid slutet av Mälarpromenaden strosar Ulla-Britt och Ruben Lindberg från Skärholmen runt och minns alla utflykter som de gjort hit genom åren.

– Hit åkte vi ofta med barnen och åt matsäck, lekte vid ”varggropen” och gömde påskägg i ihåliga träd. Det tyckte de var roligt, berättar Ulla-Britt.

I parken finns vikingagravar, ett tempel i antik stil och ett utsiktstorn från 1800-talet.

– Och nere vid sjön står några gamla kanoner!