Våga fråga. "Visa att du finns om någon behöver, knacka på om du misstänker en pågående misshandel och ring polisen". Det skriver Ingegerd Smedensjö, Kvinnojouren Kerstin. Foto: Melvin Myhre/Mostphotos

Vilket ansvar tar du för en fröjdefull jul i år?

Julen är en fröjdefull tid för många. Men för många ser julens önskelista annorlunda ut. Mer än något annat önskar sig många kvinnor och barn en jul fri från våld. Det skriver Kvinnojouren Kerstin.

  • Publicerad 12:15, 23 dec 2020

Julen är en fröjdefull tid för många. Dagarna till jul räknas ned, det bakas lussebullar, spelas julklassiker, öppnas julkalendrar, klappar slås in och juleljusen tindrar mer än någonsin i fönster och trädgårdar. 

Värmande stormkök, trådlösa hörlurar, matchande mobilställ för familjen och underhållande sällskapsspel spås att bli årets julklappar. Men för många ser julens önskelista annorlunda ut. Mer än något annat önskar sig många kvinnor och barn en jul fri från våld.

En ökad risk för våld i jul

Våldet ökar ofta under högtider som medför ökad alkoholkonsumtion och stress. I år riskerar våldet att bli grövre, mer frekvent och mer utdraget, då även pandemin innebär ökad risk för våld. 

Livslånga konsekvenser av våld

Konsekvenser av våld är ofta livslånga både psykiskt och fysiskt. Våldet kan leda till utanförskap, ensamhet, depression och psykisk ohälsa. Under storhelger kan svåra minnen och trauman göra sig extra påminda för dem som upplevt våld i sin barndom eller i en tidigare relation. 

Julen en tid för omtanke och medmänsklighet

Våldet finns i vår närhet. Att söka hjälp när man är utsatt för våld och hot, ofta i kombination med isolering, kontroll och krav på tystnad är svårt. Hjälp utifrån kan vara livsavgörande. Våga därför visa medmänsklighet vid minsta misstanke att någon utsätts eller har varit utsatt för våld. Våga fråga om våld, visa att du finns om någon behöver, knacka på om du misstänker en pågående misshandel och ring polisen. Om barn far illa, kontakta alltid Socialtjänsten och gör en orosanmälan. 

Det finns hjälp att få

Med rätt hjälp och stöd kan livet vända och julen åter bli en fröjdefull tid. Kvinnojouren Kerstin Lidingö finns för dig som varit utsatt för våld eller är orolig för någon i din närhet. Kvinnojouren finns tillgänglig även under jul- och nyårshelger. Om ordinarie jourtider inte passar dig, maila till kontakt@kvinnojourenketstinlidingo.se så hittar vi tillsammans en tid som passar.

Våld är allas ansvar

Kvinnojouren på Lidingö arbetar dagligen för att motverka våld och behöver din hjälp att göra Lidingö till en plats fri från våld. Tillsammans har vi ett ansvar att motverka våld mot kvinnor och barn. Ett måste om vi ska kunna fortsätta kalla oss hälsans ö.

Med hopp om en fröjdefull jul - för alla.