Till ansvariga politiker i Stockholms stad: Jag älskar Birkastan. Det är ett fantastiskt område att leva i – levande, välkomnande och familjevänligt. Rörstrandsgatan är en självklar samlingspunkt, och beslutet att göra den till sommargågata – och nu till permanent gågata – är ett mycket klokt initiativ. Jag vill börja med att tacka er politiker för det arbetet. Det ligger helt i linje med en stad som prioriterar människor framför trafik.
Men i praktiken fungerar det inte som det var tänkt.
Trots att Rörstrandsgatan ska vara en plats för gående, barn och umgänge, kör fordon – cyklar, elcyklar, elsparkcyklar och mopeder – ofta i alldeles för hög hastighet. Det skapar en miljö där man hela tiden måste vara vaksam, särskilt som småbarnsförälder.
Jag bor här med min tvåårige son, och ärligt talat är jag rädd att han ska bli påkörd. Jag kan inte slappna av när vi vistas på gatan, och att leka där är inte aktuellt. Det är olyckligt, eftersom intentionen med gågatan var att skapa en plats där människor ska kunna röra sig fritt.
För att Rörstrandsgatan ska fungera så som det var tänkt krävs nu åtgärder. Jag ber er att snarast installera farthinder (gupp) eller andra fysiska lösningar som tvingar ner hastigheten. Skyltar räcker inte – vi ser redan i dag att regler inte efterlevs om det inte finns något som stoppar dem som kör för fort.
Jag vädjar till er: Se till att Rörstrandsgatan blir en plats där vi som bor här faktiskt kan använda gatan så som ni har avsett. En plats för människor, inte genomfartstrafik.
Niklas
Rörstrandsgatan blir gågata – året runt
Sedan 2016 har biltrafiken på Rörstrandsgatan stängts av på somrarna. Nu ska en del av krogstråket göras till gågata året om.
Förr gick bussen till och från Karlbergs station och det behövdes breda körfält på Rörstrandsgatan. I dag är stationen stängd och trafiken behöver inte lika stor plats.
Sommargågatan är ett av Stockholms livligaste stråk som 12 000 personer passerar varje dag, enligt trafikkontoret. Nu har förslaget om att göra del av gågatan permanent tröskats hela vägen upp till politiskt beslut.
– Jättespännande och kul! Finns det nåt mer stockholmskt än Rörstrandsgatan? Jag ser fram emot att ge stråket ännu mer kärlek, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).
Runt 12 000 personer går på Rörstrandsgatan varje dag, 2 000 cyklar och 1 000 bilar passerar.
Pekka Pääkkö
27 miljoner
I samband med att gatan grävs upp för att byta ut de gamla vattenledningarna passar staden på att bredda trottoarerna på norra sidan av gatan till tre meter mellan Sankt Eriksgatan och Birkagatan.
Sträckan mellan Birkagatan och Norrbackagatan blir till gågata och korsningarna höjs upp för att det ska bli tydligt att bilar måste lämna företräde. Dessutom förstärks entrén till området med skyltar och pollare mot fordonsattacker. Träd planteras och bänkar ställs ut.
50 p-platser försvinner men ersätts med runt 35 nya på andra gator i närheten. Projektet beräknas kosta runt 27 miljoner kronor.
– Vi breddar gångbanan för att den är i solläge och att det är väldigt mycket verksamheter där.
Erik Mellqvist som driver kaffebar välkomnar initiativet.
Pekka Pääkkö
Lite folkligt
2023 skrev Mitt i om de rödgrönas budget för att göra om fler sommargågator permanenta. Då föreslog Moderaterna att Rörstrandsgatan borde vara en av dem.
Byggena beräknas dra igång i höst och pågå till sommaren 2026.
– Det blir kanon för alla, säger Erik Mellqvist som driver kaffebaren i början av gatan.
Dock påverkas inte hans bar av omdaningen, då den ligger på den del av gatan där trafik ska fortsätta att passera.
– Jag tycker det är trevligt med lite trafik. Gågator är bra, men jag gillar att man kan komma med vespan. Det är lite folkligt.
Runt 12 000 personer går på Rörstrandsgatan varje dag, 2 000 cyklar och 1 000 bilar passerar.
Pekka Pääkkö
Krogstråket blir gågata året om: ”Finns det något mer stockholmskt?”
200 cyklar i ilfart på gågatan – på en timme
På sommargågatan på Rörstrandsgatan är det gångfart som gäller, men hur många håller sig till reglerna? Mitt i undersökte saken – och kunde räkna till 210 fortkörare på en timme.
Sommargågatorna ska vara fridfulla oaser i hetsiga innerstan. Men hur stillsamt är det – egentligen?
Nio bilar och 210 cyklar
Mitt i tog sig till Rörstrandsgatan för att undersöka saken. Och gågatan visade sig vara rejält trafikerad,
På bara en timme kunde vi räkna till 210 cyklar som körde fortare än gångfart. Under samma timme körde fyra personbilar och fem lastbilar in på gatan. Då och då rådde närmast trafikkaos och flera cyklister var tvungna att tvärbromsa för att inte kollidera med barnvagnar eller små barn.
– Det är olyckligt. Vi uppmanar alla som kan att kliva av cykeln istället för att susa fram, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.
Enligt honom brukar det ta några veckor innan stockholmarna vänjer sig vid reglerna.
– I början av sommaren brukar vi alltid ha mer problem med obehörig trafik på sommargågatorna. Det tar en stund innan folk lägger an med nya vanor. Vi har gjort en del korrigeringar, bland annat på Hornsbergs strand för att begränsa trafiken.
Kan ge böter
Att köra bil på sommargågatorna är tillåtet om man bor på gatan eller ska leverera ett bud. Däremot är det inte tillåtet att använda gatorna som genomfartsväg – och hastigheten får inte vara högre än gångfart.
Även cyklisterna måste alltså hålla sig till gångfart.
Att bryta mot reglerna kan bli dyrt.
– Man måste titta på vilka regler som gäller för hastigheten, men också att man inte utsätter andra för fara. Bryter man mot reglerna kan det bli böter, säger Peter Enell, kommunpolis.
Detta gäller på stans gågator
Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart.
Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser.
Fordonsförare har väjningsplikt mot gående.
På en gågata får motordrivna fordon inte föras annat än för att korsa den. De får dock föras på gågator om det behövs för
varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande, transporter av gods eller boende till eller från en adress, transporter av gäster till eller från hotell, eller transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer.
"Vad är det med gågata som ni inte förstår?"
Rörstrandsgatans gågata är till för de gående – inte cyklister, skriver en trött Vasastadsbo.
”Vad är rekordet i gång? Kanske någon av de fem cyklister som samtidigt forcerade den lilla gågatsstumpen på Rörstrandsgatan i morse vet? De förmodas hålla samma hastighet som gångtrafikanterna.
Själv tvingas jag upp på trottoaren för att ge plats åt de högprioriterade cyklisterna. Vad är det i namnet ”gågata” de inte förstår? Sätt åtminstone upp varningsskyltar eftersom det uppenbarligen inte går att stoppa cykeltrafiken. Som gående har du inget på ”gågatan” att göra, verkar det som.”
Trött
200 cyklar i ilfart på gågatan – på en timme
Bilarna väck – då riktas ilskan mot cyklisterna
Planerna på att göra Rörstrandsgatan till gågata året runt har fått fotgängare att reagera. Cyklister måste bli bättre på att sakta ner, menar flera av dem.
– Man ju kunna gå, annars kan jag lika gärna vara på Valhallavägen, säger Ulrik som bor i området.
I runt åtta år har bilarna under sommaren fått maka på sig för Rörstrandsgatans uteserveringar. Nu ser staden över möjligheten att reglera sträckan mellan Birkagatan och Norrbackagatan som gågata året runt.
Planerna har fått flera fotgängare att ställa frågan på sociala medier: "Kommer cyklisterna att anpassa farten?"
Många menar att cyklister på gågator inte saktar ner, trots att de ska hålla gångfart.
– Det for förbi en paketcykel häromdagen. Hon kom i ful kareta och jag skrek: ”Sakta ner!”. Hon började argumentera och säga att hon var långt från mig. Men det är gågata, de ska anpassa sig, säger Ulrik som bor i närheten.
– Och vad gäller sparkcyklarna vet jag inte hur snabbt de går, men det kan vara i maxfart bara någon meter ifrån. Man kanske druckit lite öl och går mellan krogarna, och så plötsligt kommer det någon: "Swish!".
Ulrik tycker att folk cyklar alldeles för snabbt på gågatan.
Privat
Hyttande med nävar
Per Svenske som cyklar på Rörstrandsgatan varje dag tycker dock att det har blivit lugnare stämning.
– Första sommaren var det många som påpekade att det var en gågata. Själv kör jag försiktigt och numera uppfattar jag inte att folk bryr sig lika mycket, hyttandet med nävarna har stannat av. Men ofta kan många som har bråttom till jobbet blåsa på. Elsparkcyklisterna är värst, säger han.
Även cyklisten Jenny Milton saktar ner farten på Rörstrandsgatan.
– Ja, jag såg skylten om att det var gågata. Hade det varit mycket folk hade jag klivit av cykeln och lett den.
Rörstrandsgatan ska bli gågata året runt.
Pekka Pääkkö
En festival
Varför inte bara gå på trottoaren om man är så orolig då, frågar sig kanske vän av svängrum. De är för smala, blir svaret.
– Det är uteserveringar och inga marginaler. Trottoarerna är belamrade och du kan knappt mötas två personer. Man måste ställa sig på led för att gå förbi. Det är inte hela världen men det blir opraktiskt, säger Ulrik.
"Som gående kan man ju hålla sig på trottoaren om man är orolig. Visst, många cyklar ju som tokar och mot rött, så det gäller att vara försiktig. Det är väl rimligt att cykla max 6-7 kilometer i timmen. Man får samsas", säger Madelene Jendeby.
Emil Salmaso
Han föreslår att elsparkcyklar borde låsas geografiskt, så att det inte blir möjligt att köra för snabbt på gågator.
– Jag låter gammal och gnällig nu, men med bilförbudet blir det en slags flytt om vem som är kung. Man vill att Rörstrandsgatan ska vara gemytlig, annars finns ju ingen anledning att stänga av för bilar.
– Men jag tycker nästan det var trevligare med parkerade bilar och små serveringar. Det var lite mer Pariskänsla. Nu är det mer av en stordrift, som en festival.
Gunilla och Janne har bott på Birkagatan vid Rörstrandsgatan i 30 år. De tycker inte att det är ett stort problem med folk som cyklar för snabbt på gågatan, "men en och annan har man ju en anmärkning på", säger Janne.
Emil Salmaso
Blir en slags flytt om vem som är kung
Mitt i Facebook:
Då är det ingen gågata om cyklister och elsparkcyklar får härja fritt?
Ser gärna fler fartgupp för cyklar så hastigheterna hålls
Gågata = perfekt väg för cyklister och mopedister att kunna gasa lite extra.
Sommargata helt ok ingen behöver köra där egentligen men på vintern vem vill sitta ute?
Detta gäller vid gågata:
Cyklister ska köra i gångfart på gågata och har väjningsplikt för gående.
Bötesbelopp för den som cyklar för fort är tusen kronor
Källa: Polisen