Pasta Gudfadern, jag saknar din rejäla portion carbonara, så fettig att den hade fått en italienare att gråta.

När Söderhallarna slår upp dörrarna igen år 2025 är den prisvärda pastalunchen för 80 kr med allra största sannolikhet ett minne blott – för där ska nämligen satsas på street food.

Suck, säger jag. När ska detta personlighetslösa pretto-fanskap ta slut?

Jag vill inte ha en smashed burger med picklad lök för över hundringen (givetvis måste jag betala extra för dricka och pommes), inte heller vill jag ha en ramen som består av mer buljong än något annat.

Det enda tillbehöret som ingår på food courts är en taskig pappersmugg med kranvatten om man har tur.

Assad Nazar (t.v.) drev länge Pasta Gudfadern inne i Söderhallarna.

Assad Nazar (t.v.) drev länge Pasta Gudfadern inne i Söderhallarna.

Angie Gray

Trött på sköna snubbar

Jag bär många minnen med mig från Söderhallarna, men nu när det blir ännu ett intetsägande hipster-näste får jag tacka för mig.

Det är en trend som jag under flera år tycker mig ha sett i hela innerstan – gedigna ställen med god mat till rimliga priser försvinner i rask takt och ersätts av ställen drivna av ”sköna snubbar” som alla verkar ha en och samma pretentiösa idé om ett ”schysst hak” med burgare och öl.

Samtidigt får jag bekänna att innerstaden är full av idoga entreprenörer som snappat upp ett vinnande koncept för ett gentrifieriat Stockholm, som hjälper till att markera att Söder och andra delar av innerstan inte längre är ämnat för vanligt folk.

Söderhallarna allt mer öde – snart stänger de helt

En efter en stänger handlarna i Söderhallarna sina butiker och restauranger. Vid årsskiftet ska det vara helt tomt och miljardrenoveringen tar vid.

Söderhallarna står inför en större renovering, något som inte skett sedan det byggdes vid Medborgarplatsen på 1990-talet.

Förutom en upprustning är målet att det ska bli ett gastronomiskt centrum och erbjuda en rad aktiviteter för folk i alla åldrar. Samtidigt ska moderna kontors- och verksamhetslokaler skapas.

Det ska även bli tryggare på baksidan genom nya entréer.

Men den två år långa renoveringen var ingen rolig nyhet för hyresgästerna. Förra året fick flera av dem veta att deras kontrakt skulle löpa ut den 31 augusti i år.

När Mitt i träffade handlare i våras var de inte nöjda med hur hyresvärden Atrium Ljungberg hade hanterat situationen. De tyckte att dialogen varit bristande och att de ersättningslokaler som erbjudits varit undermåliga.

Ägaren av Söderhallarnas frisör, Sewerius Hanna, stängde i somras efter 23 år.

Ägaren av Söderhallarnas frisör, Sewerius Hanna, stängde i somras efter 23 år.

Angie Gray

Tvingades stänga

Månader senare är känslan densamma. I somras blev alternativet för Sewerius Hanna att stänga sin frisörsalong efter över 20 år.

– Det känns lite deppigt att bli arbetslös, säger han.

De lokaler han blivit erbjuden har inte varit bra nog, menar han. I stället får han en årshyra.

– Det är ingenting när man har varit här i 20 år.

Nordins papper, som legat i Söderhallarna ännu längre, har även de bommat igen.

– Kunderna har varit förbannade och ledsna, och det är vi själva som behövt informera dem om vad som händer. Vi är helt slut, säger Markus Wallin som jobbade i butiken.

För just honom och en kollega väntar dock en ljusning. De har hittat en lokal på Kungsgatan 60 där de i oktober ska öppna butiken Sudd och Kludd, som blir i samma stuk som den klassiska pappershandeln.

– Vi jagade rätt på den själva. Från Atrium Ljungberg fick vi bara dåliga förslag.

Markus Wallin jobbade tidigare på Nordins papper. I oktober öppnar han i stället Sudd & Kludd på Kungsgatan 60, en butik med samma inriktning som pappershandeln.

Markus Wallin jobbade tidigare på Nordins papper. I oktober öppnar han i stället Sudd & Kludd på Kungsgatan 60, en butik med samma inriktning som pappershandeln.

Angie Gray

Helt tomt vid årsskiftet

Det finns ännu inget exakt datum för när Söderhallarna stänger, men vid årsskiftet ska det vara helt tomt. Vilka som kan flytta tillbaka efter renoveringen är oklart.

– Vi har dialoger med såväl befintliga som nya hyresgäster och det finns ett stort intresse. Vi återkommer gärna lite närmare nyöppning, skriver Mattias Celinder, affärsområdeschef för fastigheter på Atrium Ljungberg, i ett mejl.

Samtliga hyresgäster har erbjudits ersättningslokaler. Fem har tackat ja. Andra har hittat lokal på egen hand och fått ekonomisk kompensation.

– Det finns flera olika lösningar, men oavsett så blir det någon form av ekonomisk kompensation, investering eller nya lokaler.

Hur många har ni överenskommelser med?

– Vi har ett tiotal hyresgäster som vi inte har en överenskommelse med av totalt ett 60-tal. Däremot har vi en har vi en pågående dialog med alla.

Vid årsskiftet stänger Söderhallarna i två år för renovering.

Vid årsskiftet stänger Söderhallarna i två år för renovering.

Angie Gray

Bion stänger

Att hyresgäster inte är nöjda med hur allt gått till tycker Mattias Celinder är tråkigt.

– Vi har verkligen ansträngt oss för att hitta och erbjuda bra ersättningslokaler och vi följer den praxis som finns inom hyreslagstiftningen.

Även bion och Systembolaget stänger under renoveringen. Coop håller öppet då de inte berörs av ombyggnaden.

De första nya hyresgästerna ska flytta in i början av 2026.

Har överklagats

Förslaget för en utveckling av Söderhallarna var ute på samråd 2021 och på granskning 2022.

Detaljplanen antogs av kommunfullmäktige i juni 2023, men har överklagats till mark- och miljödomstolen.

Nya planen ändrar användningen av hallarna till centrumändamål, vilket innefattar butiker, saluhall, restauranger, kulturell verksamhet och kontor. Det öppnar även för tillbyggnader på taken där en restaurang ska in.

Efter ombygganden ska det finnas saluhall, butiker inom mathantverk, stadsodling, biograf och kulturscener.

Oavsett detaljplaneprocessen går Atrium Ljungberg vidare med en totalrenovering av fastigheten.

Investeringskostnaden uppgår till 1 260 miljoner kronor.

Källa: Stockholms stad/Atrium Ljungberg

Planen är ett bredare utbud och att bli mer av en mötesplats.

Planen är ett bredare utbud och att bli mer av en mötesplats.

Angie Gray

Snart bommar Söderhallarna igen helt: ”Lite deppigt att bli arbetslös”

Ska renoveras – i flera år ✔ ”Kunderna har varit förbannade och ledsna”