Det behövs inte fler dyra lägenheter, menar Vänsterpartiet i ett debattinlägg. Foto: Mostphotos

Debatt: Vi behöver ett maktskifte i Stockholm för att lösa bostadskrisen

"Bostadskrisen i Stockholm är nu mer påtaglig än någonsin. Den blågröna majoritetens ambitioner att bygga bort bostadsbristen och att ta fram bostäder till alla lyser med sin frånvaro och det krävs ett maktskifte i Stockholm för att på allvar ta tag i bostadssituationen", skriver Tourn Boucher (V) i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 26 maj 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sedan de blågröna partierna kom till makten i Stockholm har flera hundra av våra gemensamt ägda hyresrätter sålts ut och målet för hur många allmännyttiga hyresrätter som staden ska bygga har mer än halverats. I årets budget är det sänkt till 600 hyresrätter om året, vilket är en minskning med 900 lägenheter om året.

Som om det inte vore nog så har de blågröna partierna inte heller nått årsmålen för att bestämma var nya hyresrätter ska byggas, genom så kallade markanvisningar. Och utan tillräckligt många markanvisningar, allt för få bostäder. Samtidigt söker ca 85 000 personer aktivt efter en lägenhet genom Bostadsförmedlingen.

Hot om marknadshyror

Att vi nu också har hotet om marknadshyror, som kommer att leda till högre hyror, svävande över oss gör inte saken bättre. För det som saknas i Stockholm är inte fler dyra lägenheter, utan det är fler hyresrätter där folk med vanliga inkomster har råd att bo.

Ett uppmärksammat uttalande från Liberalernas Nyamko Sabuni satte fingret på hur långt från verkligheten högerpartierna står. I en debatt om bostadsbristen bland unga i Aktuellt tidigare i maj sa hon att man inte behöver rika föräldrar för att köpa en bostad. Men rika föräldrar eller ett fyllt bankkonto är just vad man behöver för att få en bostad i Stockholm. Eller ca 9,5 års köande i bostadskön, för det är snittiden för att få en hyresrätt i Stockholm idag. Den nuvarande utvecklingen innebär att Stockholm riskerar att bli en stad där bara de allra mest privilegierade har råd att bo.

Stoppade alla ombildningar

När Vänsterpartiet var med och styrde Stockholm mellan 2014 och 2018 så ökade vi byggandet av hyresrätter och stoppade alla ombildningar vilket ledde till att antalet allmännyttiga hyresrätter ökade i staden för första gången på många år. Den politiken vet vi att Stockholm fortfarande behöver.Nästa höst, när vi förhoppningsvis kommer att få ett maktskifte här i Stockholm kommer bostadsfrågan åter att stå högst upp på dagordningen. Då vill vi i Vänsterpartiet sätta stopp för ombildningarna och börja bygga fler hyresrätter som vanliga människor har råd att bo i. Vi vill bygga ett Stockholm där det går att flytta hemifrån efter gymnasiet, där man kan separera och ändå bo kvar nära barnens förskola, där det går att få tag på en större lägenhet när familjen växer och där alla äldre som vill kan få en seniorlägenhet. Ett Stockholm för alla.