Regeringen lägger alltid alldeles för lite pengar på gängkriminalitet, anser skribenterna.

Debatt: Verklighetsfrånvänt att inte satsa mer mot gängkriminaliteten

Med tanke på den eskalerande våldsspiralen borde regeringen ha prioriterat pengar till polis, åklagarmyndigheter och domstolar i höstbudgeten, anser Moderat skolungdom och Moderata ungdomsförbundet.

  • Publicerad 07:00, 20 okt 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sverige har blivit ett mycket osäkert land på senaste tiden. På vissa håll i Sverige beskriver invånare hur de knappt vågar gå hem från tåget på kvällen utan att se sig för ifall någon runtom dem bär vapen. Varje dag fylls våra mobilskärmar av nyhetsnotiser om dödsskjutningar, bombdåd och hur gängkriminaliteten får ett allt mer starkare fäste i våra samhällen. För bara några månader sedan kom till och med den hemska notisen om att en 12-årig flicka mördats i gängkriminalitetens Sverige. Vi ser det gång på gång, hur civila som råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle får betala med sina liv i sviterna av gänguppgörelser.

Allvarlig situation

Den eskalerande och allt mer allvarliga situationen saknar motstycke i svensk modern tid, ändå väljer regeringen Löfven att inte lägga en enda krona mer på varken polisen, åklagarmyndigheten eller Sveriges domstolar i den nya, dessutom rekordstora, höstbudgeten. Det är inte bara ett svek mot de berörda myndigheterna inom rättsväsendet, utan ett svek mot hela Sverige. Mot oss som betalar rekordhöga skatter i hopp och tro om att pengarna prioriteras rätt, mot våra barn som i detta nu växer upp i ett land där dödsskjutningar nästintill börjat normaliseras och mot våra äldre som fått sett samhällskontraktet i det land som de byggt upp fundamentalt rasa. Finansminister Magdalena Andersson beskriver stolt höstbudgeten med orden “klassisk sossepolitik”, och ja, det håller vi verkligen med om. I Socialdemokraternas Sverige prioriteras inte de verkliga problemen. Polisen, Åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar får helt enkelt gå på knäna med 0 kronor extra i tillskott, medan regeringen istället prioriterar att lägga 52 miljarder i bistånd och 100 miljoner extra till SVT. Att de berörda myndigheterna som kan hjälpa oss upplösa gängen får 0 kronor mer i resurser är skandalöst. Gängen är våra inhemska terrorister. Regeringen Löfvens ursäkt “vi såg det inte komma”, fungerar därav inte längre.

Kriminalvård i stabsläge

Det råder dessutom en särskilt allvarlig situation på Sveriges anstalter och häkten. Nyligen rapporterade Kriminalvården att de nu går upp i stabsläge, då det råder så pass stor platsbrist att det i princip är fullt. De försöker då istället öppna upp nedlagda anstalter på nytt och leta med ljus och lykta efter temporära lösningar. Det visar på hur liten förståelse regeringen har haft för rättssamhällets utmaningar när vi inte ens har resurser nog för att frihetsberöva de individer som beslutats ska frihetsberövas. Med andra ord har regeringen inte prioriterat att lägga mer resurser ens i tidigare budget på en av de mest centrala myndigheterna när det kommer till rättsväsende vilket har föranlett oss till stabsläge inom myndigheten.

Som medborgare i Sverige kan man inte låta bli att undra ifall någon i regeringen har slagit upp en dagstidning det senaste året. Att prioritera 0 kr mer till de myndigheter som är väsentliga för att komma till bukt med gängkriminaliteten - det är skandalöst och verklighetsfrånvänt.