Trots regeringens ambition att öka antalet poliser finns det idag färre poliser i Stockholmsregionen än för fem år sedan. Det är ett enormt misslyckande och ett svek, skriver M-topparna i sitt inlägg. Foto: Michael Folmer, Mostphotos

Debatt: Regeringen sviker stockholmarna i kampen mot gängen

Alla försök att trycka tillbaka gängbrottsligheten dömda att misslyckas om inte antalet poliser i Stockholmsregionen ökar kraftigt. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte anslår riktade medel för att höja polislönerna, skriver Johan Forssell, Anna König Jerlmyr och Irene Svenonius (M).

  • Publicerad 06:15, 25 okt 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Samtidigt som de kriminella gängens framfart tar sig uttryck i alltfler skjutningar råder det en akut brist på poliser i huvudstadsområdet. Trots regeringens ambition att öka antalet poliser finns det idag färre poliser i Stockholmsregionen än för fem år sedan. Det är ett enormt misslyckande och ett svek gentemot alla de som på olika sätt drabbas.

För gemene man kan nyheten om att antalet poliser i Stockholmsregionen har minskat med 135 personer på fem år te sig absurd. Hur kan antalet poliser tillåtas minska, samtidigt som regionen växer och gängkriminaliteten gör sig påmind? Och hur går det ihop med regeringens löften om att poliserna ska bli fler?

Frågorna är befogade. Polisen uppskattar att det i Stockholm finns ungefär 1500 grängkriminella. Antalet dödsskjutningar i Sverige är näst högst i Europa. Bara i Stockholmsregionen har över 50 personer dödats eller skadats i skottlossningar under årets första 10 månader. Samtidigt råder det ett akut behov av fler poliser, i Sverige i allmänhet, och i Stockholmsregionen i synnerhet.

Viljan måste finnas

Den utvecklingen är skrämmande och måste vändas men vi moderater är dock övertygade om att det går. Det kommer inte att vara lätt och det kommer att kräva både tid och resurser. Men det går, bara den politiska viljan finns.

Stockholm stad och Region Stockholm lägger betydande belopp på trygghetsskapande åtgärder så som ordningsvakter och kameror, pengar som hade kunnat gå till välfärd. Utöver detta lägger staden stora summor på förebyggande arbete, till exempel inom socialtjänsten.

Däremot är alla försök att trycka tillbaka gängbrottsligheten dömda att misslyckas om inte antalet poliser i Stockholmsregionen ökar kraftigt. Därför är det så anmärkningsvärt att regeringen, i sin rekordstora budget, inte anslår riktade medel för att höja polislönerna.

Saknar krisinsikt

Regeringen bör rimligen vara medveten om att det kostar mer att bo och leva i Stockholmsregionen och att konkurrensen om personalen är hårdare här. Ändå ignorerar regeringen behovet av höjda polislöner, för att i stället lägga pengarna på ytterligare en veckas ledighet för just barnfamiljer. Den prioriteringen säger något om avsaknaden av krisinsikt.

Den växande organiserade brottsligheten är den här regeringens största misslyckande. Arvet efter Stefan Löfvens tid som statsminister och Magdalena Anderssons tid som finansminister, kan summeras i kraftigt ökat skjutvapenvåld, fler bombdåd och färre poliser i Stockholmsregionen. Löfven och Andersson har svikit stockholmarna och ignorerat regionens växande trygghetsproblem.

Tryggheten hotad

Moderaterna vill att vi, senast i september nästa år, slår in på en annan bana. Vi vet vad huvudstadsregionen kan vara när den är som bäst. En plats för framtidstro, tillväxt och innovation. Här kan drömmar förverkligas, företag startas och människor mötas. Men utan fler poliser som skapar trygghet på gator och torg är detta hotat.

Hur kan det komma sig att efter mer än sju år med en socialdemokratisk statsminister, finansminister, inrikesminister och justitieminister, så slår antalet skjutningar och gängrelaterade mord rekord, samtidigt som Stockholmsregionen har färre poliser än 2015?