Sommarmånaderna i Stockholm har varit mörka. Den 31 maj sköts en man till döds på torget i Husby i Stockholm, halv fyra på eftermiddagen. Den 20 juni sköts ytterligare en man till döds i Sätra i sydvästra Stockholm, strax innan klockan 19. Den 28 juni ännu en skjutning, då i Rinkeby där mannen avled på tisdagen och natten till den 17 augusti sköts två män till döds i Tensta. Detta blev den åttonde dödsskjutningen i Järvaområdet under 2021. Det här är inte enskilda händelser eller tillfälligheter.

Tvärtom är de senaste månadernas händelser bara några få i statistiken. Våldet och dödsskjutningarna sker året runt, på dagen som på kvällen, runt om i hela Sverige. Det här är återkommande och systematiska angrepp mot vårt samhälle; ytterst ett mycket allvarligt symtom på den utbredda gängkriminaliteten som tillåtits pågå alldeles för länge i Sverige. Det här måste få ett slut nu.

"Vi kommer aldrig att ge upp"

Vi som leder Stockholm kommer aldrig backa, aldrig ge upp, varken mot det ökade våldet eller den allt grövre gängkriminaliteten. Sedan vi tog över styret i Stockholm efter valet 2018 har vi sjösatt omfattande lokala offensiver mot kriminaliteten och otryggheten. Vi gör historiska trygghetsinsatser. I Stockholm handlar det om 360 miljoner kronor.

Det är hundratals fler ordningsvakter, trygghetsvärdar och trygghetskameror. Kraftigt förstärkta brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder, liksom nära samarbete med såväl polisen som fastighetsägare och ideella aktörer för att säkerställa trygga samt säkra allmänna platser och bostadsområden. Intensifierad avhopparverksamhet arbete mot extremism och arbete mot välfärdsbrott. De här insatserna behövs nu mer än någonsin.

Två särskilt utsatta områden

I Stockholm finns två särskilt utsatta områden. Målet är, att Stockholm inte ska ha några utsatta eller särskilt utsatta områden senast 2025. Ett stort arbete pågår därför med att lyfta de här områdena ur otryggheten, b.la. genom renovering, upprustning och nyproduktion. Skolan är också en viktig nyckel för att motverka gängkriminalitet, på sikt. I Järva ser vi förbättrade skolresultat, bland annat har gymnasiebehörigheten senaste året ökat från 63 till 72 procent. Det är inte en slump, utan är en prioritering från vår sida. Dessutom ska hela områden och platser omvandlas genom bättre kommunikationer, mer grönområden, ökad belysning och en blandning av boendeformer, t.ex. villor, radhus, hyresrätter och bostadsrätter. Alla människor ska kunna vara trygga, oavsett stadsdel.

Kan inte göra allt på egen hand

Samtidigt är vi medvetna om att vi inte kan göra allt på egen hand. Det här är ett nationellt problem som också måste mötas som ett. Det möte som regeringen samlade oss och 25 andra kommuner till i maj för att diskutera nyrekrytering räcker inte. Nu krävs handling. Vi kräver att regeringens första förslag som läggs på riksdagens bord efter sommaren är en kraftfull nationell offensiv mot gängkriminaliteten, som kompletterar kommunernas lokala arbete och ger polisen vassare verktyg. Regeringens 34-punktsprogram är för lite. Det finns färdiga förslag från Moderaterna som regeringen sagt nej till. När riksdagen öppnar igen är det dags att säga ja.

Ge polisen ökade befogenhet

Ge polisen samma möjligheter att avlyssna gängmedlemmar som de har mot terrorister. Dubbla gängkriminellas straff. Säkerställ fler poliser och höj polislönerna. Möjliggör anonyma vittnen. Modernisera socialtjänstens sekretessregler för att kommunerna ska kunna släppas in i myndighetssamverkan mot gängkriminaliteten. Och ändra reglerna för fler ordningsvakter i våra städer, samt ge dem ökade befogenheter.

Vi kommuner kan göra mycket, men inte allt. Nu krävs en nationell offensiv som gör upp med gängen en gång för alla. Låt hösten börja ljusare än sommaren: Säg ja till Moderaternas förslag - och arbeta med oss för ett tryggare Sverige.