Att helt stoppa flödet på en motorväg är inte bara dumdristigt ur ett säkerhetsperspektiv, det kan också få oerhörda konsekvenser, skriver de fyra Sverigedemokraterna. Foto: Pressbilder/Mostphotos

Debatt: Lås in miljöaktivister som blockerar vägar

Miljöaktivisterna som blockerar våra motorvägar måste lära sig att handlingar får konsekvenser. De som genomför sådana här skadliga aktioner bör dömas till fängelse i upp till två år, skriver fyra Sverigedemokrater.

  • Publicerad 06:15, 7 apr 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Ambulanser som inte kommer fram till ett hjärtstopp i tid, brandkåren som inte når en brinnande byggnad förrän det är försent.

Klockan är strax före åtta på morgonen, du är på väg till skolan, arbetet eller andra åtaganden. Du har ett prov, ett viktigt möte eller en äldre släkting som behöver din hjälp. Människor räknar med din ankomst. Men motorvägen står still. Bilar tutar och folk gestikulerar argt men ingen vet vad som orsakat stoppet.

Din första instinkt är att det rör sig om en olycka. Så är inte fallet. Människor som inte anser att din tid och dina åtaganden är viktiga har satt sig på vägen i protest, mitt i rusningstrafiken. Deras ändamål går före. 

Saknar konsekvensanalys

Så har morgnarna sett ut för tusentals människor de senaste veckorna när miljöaktivister medvetet blockerat våra vägar. Varför? För att föra fram sitt budskap som, enligt dem, är mycket viktigare än vanliga människors plikter och åtaganden.

Det finns småväxta människor med en inte så fullt utvecklad förmåga till konsekvensanalys som beter sig på liknande vis, de kallas barn.  Skillnaden är att barn under sin uppväxt får lära sig att ens handlingar har konsekvenser. En viktig princip som dessa miljöaktivister uppenbarligen inte fått lära sig. Men det är aldrig försent för utveckling.

Förslår lagändring

Sverigedemokraterna föreslog därför häromveckan en lagändring som innebär att aktivister, som genomför sådana här uppenbart samhällsskadliga aktioner, kan sättas i fängelse i upp till två år.

Att helt stoppa flödet på en motorväg, eller annan större riksväg, är inte bara dumdristigt ur ett säkerhetsperspektiv, det kan också få oerhörda konsekvenser.

Ambulanser kommer inte fram

Ambulanser som inte kommer fram till ett hjärtstopp i tid, brandkåren som inte når en brinnande byggnad förrän det är försent, poliser som springande får lämna sina bilar för att stoppa en pågående skjutning. Egoismen och avsaknaden av konsekvenstänk från miljöaktivisterna är här total.

I dag ser vi att de här människorna ofta går fria från påföljd, därför vill Sverigedemokraterna se en översyn av ordningslagen där man utreder ett grovt brott med fängelse på straffskalan.

SD ensamma om förslaget

Vi kommer nu att agera i riksdagens justitieutskott för att få till stånd en förändring i frågan. Hittills har inga andra partier flaggat för att de kommer att stödja vårt förslag – kom ihåg det när ni fastnar i en bilkö skapad av miljöaktivister nästa gång.