Binas avgörande betydelse för mänsklighetens överlevnad har varit omskriven de senaste åren. Anna Blomlöf och förra årets vinnare, Gun Johansson, vittnar båda om att kunskapen om detta har blivit mer spridd.

– Ja, det märker man av. Inte minst när vi har bi-safari, säger Anna.

– Då kommer ofta mor- och farföräldrar med sina barnbarn och barnen vet allt om pollinering och hur viktiga bina är.

Förutom denna nytta ger bin också honung, som bekant, och biodlarna tycks bara bli fler och fler. Biodlarna, som är intresseorganisationen för landets biodlare, har för närvarande drygt 270 biodlarföreningar med nästan 17 000 medlemmar under sitt paraply.

– Vi är sextio stycken bara i vår förening, säger Gun Johansson.

En snabb uträkning av Eva Dufva, som är sekreterare i föreningen, säger att det är cirka 600 biodlare i regionen, där också Bro och Kungsängen är med. Det är med andra ord ganska många som Anna Blomlöf var tvungen att besegra för att vinna priset för bästa honung.

– Det är jätteroligt. Man blir ju stolt. Det är fyra från föreningen som har vunnit totalt och vi är så stolta över att vi lyckas så bra i föreningen också. Det kanske hänger ihop med att vi har en så bra sammanhållning, säger Anna.

En bra honung, var det ja. En honung som uppenbarligen står sig minst sagt väl i konkurrensen med flera hundra andra. Men i jämförelse med tusentals då? Ja, det skulle Anna, Gun och de andra gärna få reda på. De vill tävla nationellt.

– Vi har i år lämnat in en motion för att det ska bli hela Sverige, berättar Gun.

– Det skulle vara så kul om de tog det ett steg till.