Jan Pelli från Sundbybergs Tennisklubb och Mikael Eljenmyr Idrottschef Sundbybergs stad på platsen där padelbanorna ska byggas. Foto: Olle Anrell

Här ska Sumpans första padelbanor byggas

Sporten padel har exploderat i Sverige – men i Sundbyberg finns inte en enda bana. Nu kommer goda nyheter för alla racketfantaster: fyra banor ska byggas i Ör.

  • Publicerad 09:49, 18 dec 2020

I dag är det kö överallt för padel och det är inte billigt att spela

Racketsporten som fått Zlatan och Måns Zelmerlöv på kroken blir bara större och större. I Sumpan märks det inte minst på alla medborgarförslag som kommunen får in om att padelbanor borde byggas.

Och nu är alltså padelbollen i kraftig rullning. Staden och Sundbybergs Tennisklubb (STK) har skrivit ett avtal som ger klubben möjlighet att bygga padelbanor utomhus på grusytan mellan Sundbybergs rackethall och fotbollsplanerna i Ör.

– Det föddes en idé om att om ytan bara står där kan vi väl utnyttja den i stället. Padel är en sport som har saknats i kommunen och som alla skriker efter, säger Jan Pelli som har jobbat med frågan för STK.

Så här är tanken att banorna och aktivitetsytan ska se ut. Foto: Visionsbild: Unisport

Den gamla grusfotbollsplanen har stått orörd ganska länge och i väntan på att staden bestämmer vad som ska hända där i framtiden blir det alltså racketsport för hela slanten.

– I dag är det kö överallt för padel och det är inte billigt att spela någonstans. Så det känns bra att ha en bana öppen för allmänheten, säger Jan Pelli.

En av padelbanorna ska nämligen vara gratis för allmänheten med ett drop in-system där man väntar på sin tur att lira.

De tre andra banorna hyr klubben ut, men under sommaren ska barn/unga och pensionärer få reducerat pris.

– Det är viktigt att vi möjliggör idrott i alla dess former för alla som bor i Sundbyberg. Vare sig de har en stor eller liten plånbok. Det här är ett unikt koncept och det är därför Stockholmsidrotten går in med pengar också, säger Mikael Eljenmyr, idrottschef i Sundbybergs stad

Öppen yta av staden

Staden ska dessutom anlägga och ansvara för en aktivitetsyta med minitennisbanor, bollvägg och pingisbord. Ytan ligger bredvid padelbanorna och ska vara öppen dygnet runt.

STK och Sundbybergs stad lägger 1,55 miljoner kronor var i projektet medan Stockholms idrottsförbund/Riksidrottsförbundet bidrar med 1,1 miljoner.

Staden får också låna de hyrbara banorna 40 timmar per säsong. Den tiden kan vikas för till exempel fritidsgårdar. En tanke är också att erbjuda kommunala sommarjobb åt ungdomar vid padelbanorna.

På plats till våren

Utomhusbanorna ska vara öppna från april till och med oktober, men det kan justeras om vädret tillåter det. En tidig ambition från STK är att ha banorna på plats redan till våren 2021.

– Med ganska kort perspektiv skulle vi kunna fixa det till april–maj. Om vi inte stöter på något med leveranser eller annat, säger Jan Pelli.

Staden utreder just nu hur Örvallen kan utvecklas – en ishall och värmeslingor under en fotbollsplan är inriktningen. Men en färdig detaljplan lär dröja flera år och avtalet för banorna som nu skrivs är på i tio år. Om staden i framtiden bestämmer att det ska byggas något annat på platsen kommer banorna "flyttas till en annan lämplig plats inom staden".

Banorna byggs på den gamla grusfotbollsplanen mellan Örvallen och rackethallen. Foto: Olle Anrell

Fyra padelbanor byggs

Banorna ska vara öppna från 1 april till sista oktober. Perioden kan förlängas/förkortas beroende på väder.

På en av banorna får allmänheten spela gratis utan att behöva boka tider. De andra tre banorna hyrs ut av Tennisklubben till priser som är konkurrenskraftiga mot övrig padelverksamhet som finns i Stockholms län.

Mellan 15 juni och 15 augusti varje år ska STK erbjuda spel på övriga tre banor till reducerad kostnad för barn och unga 7–18 år samt pensionärer. Det kommer då kosta100 kr/timme.

Staden får också låna banorna 40 timmar per säsong för aktiviteter med stadens fritidsgårdsverksamhet eller liknande verksamhet.

STK hoppas att banorna kan vara på plats till våren 2021.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Konsthallen larmar: Kan behöva läggas ner

Nyheter Fortsatt krympt stöd från staden Ekonomiska orosmoln fortsätter att hopa sig över Marabouparken. Nästa år kan konsthallens verksamhet vara finito, varnar dess chef.torsdag 23/6 12:27

Startskottet har gått för prestigebygge

Nyheter 113 hyresrätter stundar för Kvarnstugan Första spadtaget är avbockat, nu kan bygget av kvarteret Kvarnstugan i västra Ursvik växa fram. Här ska bostäder samsas med kultur, restaurang och butiker.torsdag 23/6 12:22

Semir är Årets sundbybergare 2022

Nyheter "En klapp på axeln som betyder jävligt mycket" Semir Yebio och hans vänner ville ge något tillbaka till uppväxtorten Hallonbergen. Sedan dess har Semir fixat både nattvandringar och ungdomsaktiviteter – samt en nominering i tävlingen Årets...torsdag 23/6 12:19