Racketsporten som fått Zlatan och Måns Zelmerlöv på kroken blir bara större och större. I Sumpan märks det inte minst på alla medborgarförslag som kommunen får in om att padelbanor borde byggas.

Och nu är alltså padelbollen i kraftig rullning. Staden och Sundbybergs Tennisklubb (STK) har skrivit ett avtal som ger klubben möjlighet att bygga padelbanor utomhus på grusytan mellan Sundbybergs rackethall och fotbollsplanerna i Ör.

– Det föddes en idé om att om ytan bara står där kan vi väl utnyttja den i stället. Padel är en sport som har saknats i kommunen och som alla skriker efter, säger Jan Pelli som har jobbat med frågan för STK.

Den gamla grusfotbollsplanen har stått orörd ganska länge och i väntan på att staden bestämmer vad som ska hända där i framtiden blir det alltså racketsport för hela slanten.

– I dag är det kö överallt för padel och det är inte billigt att spela någonstans. Så det känns bra att ha en bana öppen för allmänheten, säger Jan Pelli.

En av padelbanorna ska nämligen vara gratis för allmänheten med ett drop in-system där man väntar på sin tur att lira.

De tre andra banorna hyr klubben ut, men under sommaren ska barn/unga och pensionärer få reducerat pris.

– Det är viktigt att vi möjliggör idrott i alla dess former för alla som bor i Sundbyberg. Vare sig de har en stor eller liten plånbok. Det här är ett unikt koncept och det är därför Stockholmsidrotten går in med pengar också, säger Mikael Eljenmyr, idrottschef i Sundbybergs stad

Öppen yta av staden

Staden ska dessutom anlägga och ansvara för en aktivitetsyta med minitennisbanor, bollvägg och pingisbord. Ytan ligger bredvid padelbanorna och ska vara öppen dygnet runt.

STK och Sundbybergs stad lägger 1,55 miljoner kronor var i projektet medan Stockholms idrottsförbund/Riksidrottsförbundet bidrar med 1,1 miljoner.

Staden får också låna de hyrbara banorna 40 timmar per säsong. Den tiden kan vikas för till exempel fritidsgårdar. En tanke är också att erbjuda kommunala sommarjobb åt ungdomar vid padelbanorna.

På plats till våren

Utomhusbanorna ska vara öppna från april till och med oktober, men det kan justeras om vädret tillåter det. En tidig ambition från STK är att ha banorna på plats redan till våren 2021.

– Med ganska kort perspektiv skulle vi kunna fixa det till april–maj. Om vi inte stöter på något med leveranser eller annat, säger Jan Pelli.

Staden utreder just nu hur Örvallen kan utvecklas – en ishall och värmeslingor under en fotbollsplan är inriktningen. Men en färdig detaljplan lär dröja flera år och avtalet för banorna som nu skrivs är på i tio år. Om staden i framtiden bestämmer att det ska byggas något annat på platsen kommer banorna "flyttas till en annan lämplig plats inom staden".