Ett falskt rykte om att Näsets krog kastat ut Vattenverket från lokalen på Källängstorget har cirkulerat i sociala medier.

– När vi skrev att vi lämnar tillbaka lokalen vi hyrt i andra hand till Näsets krog, och tackade de som besökt oss, ledde det till en namninsamling för att vi skulle få stanna, säger Mia Granath som driver Vattenverket.

– Men vi har alltså valt att flytta därifrån. Vi har försökt under ett år och det finns inte tillräckligt med underlag för att vi ska finnas där. Vi ska fokusera på kafét vid Kottla, där vi har mycket att göra nu på sommaren.

Så här har det sett ut när Vattenverket drivit kafé i lokalen på Näset.

Så här har det sett ut när Vattenverket drivit kafé i lokalen på Näset.

Vattenverket

Patrik Gadelius har hållit hyran låg för att han ville ha Vattenverket i lokalerna. Men när de nu flyttat har han gått igång på en annan idé.

– Jag tänker mig en matstudio i lokalerna. Två veckor med danska smörrebröd och sedan fransk bistro i två veckor. Kanske ett medlemskap där vi beställer in specialvin till medlemmarna, en gastronomisk klubb, säger han.

– Vi riggar ljus så att det går att göra matprogram och samarbeta med influencers – som får låna studion i utbyte mot att de kör en avsmakningsmeny i tre dagar. Och om lokalen står tom en måndag kan Lidingöborna hitta på något.

En restaurang som regelbundet byter skepnad tror Patrik Gadelius passar öborna – som längtar efter ett bredare utbud, samtidigt som både lokaler och kundunderlag tryter för mer nischade koncept.

Söker samarbetspartner

– Det är ganska lätt att få ut information på Lidingö, och att få människor att bli nyfikna. Men smala koncept – såsom Senior Bob och Pasta Pronto som fick stänga – kan vara svåra att få att gå runt, säger Patrik Gadelius.

– Så en pop-up lokal med pop-up samarbeten och happenings på kvällarna. Att samköra med roliga kockar – eller använda våra kockar för nya koncept – det tror jag är Lidingöoptimerat. Och så kan folk hyra lokalen för att skapa sin egen ”after work”.

Patrik Gadelius letar efter en entreprenör att samarbeta med. Någon som hyr lokalen på Källängstorget 4 billigt och använder köket på Näsets krog. Dagtid tänker han sig att entreprenören driver kafé i lokalen, och kvällstid samarbetar hen med Näsets krog för att fylla lokalen med happenings, kockar och aktiviteter.

– Vi blir jätteglada om folk hör av sig till oss om de kan vara den vi letar efter. Vi öppnar när vi har hittat rätt person att göra det här med.