Den 13 april blir det stor sportfest på Mälarhöjdens IP i Fruängen. Alla är bjudna och har chans att prova på fotboll, blindfotboll, friidrott, gång, gymnastik, ishockey, skidor och tennis.

Värd är Mälarhöjdens IK, som fyller 100 år och bjuder på tårta.

– Det här är framför allt ett sätt att skapa samhörighet i klubben och att manifestera att vi tagit tillbaka idrottsplatsen efter den fruktansvärda skjutningen i höstas, säger Klas Fältström, styrelseledamot i MIK Fotboll och den som leder arbetet inför 100-årsfirandet.

Föräldrar bär upp

Mälarhöjdens IK är en alliansklubb som rymmer föreningar för tennis, fotboll, friidrott-gång, orientering och skidor. Totalt har de uppåt 2 500 medlemmar — framför allt idrottande barn och unga men också många föräldrar som är tränare och annat.

– Det finns ett antal anställda, men utan alla de föräldrar som arbetar ideellt skulle verksamheterna inte funka, säger Klas Fältström, som själv började som fotbollsförälder men fortsatt att jobba för föreningen sedan hans egna barn växt upp.

Mälarhöjdens IK:s välbekanta logga.

Mälarhöjdens IK:s välbekanta logga.

Började som schackklubb

Men allt startade med schack när Mälarhöjdens Sportklubb bildades 1924 vid Sankt Mickels torg i Mälarhöjden. Ambitionen var dock att även bli en fotbollsklubb.

1926 bytte man namn till Mälarhöjdens IK och kom i gång ordentligt med både fotboll och cykling. Samtidigt fick man en ny bas vid Mälarhöjdens folkskola, i gymnastiksalen och på planen utanför. Antalet sporter som klubben härbärgerade växte sedan efter hand.

Och klubben fortsätter att locka.

– Det är framför allt friidrotten, tennisen och fotbollen som växer. Orienteringen ligger stabilt medan intresset för skidor har minskat, säger Klas Fältström.

Blir årligt firande

Mälarhöjdens IP byggdes i början av 1940-talet och är sedan dess en av de platser där MIK finns. Nu firar man alltså sitt 100-årsjubileum där. Den dödsskjutning som många barn blev vittnen till den 27 september 2023 ger firandet extra tyngd och fick också MIK att fatta ett beslut:

– Firandet ska ske årligen. Vi vill ha en årlig dag då vi lyfter fram idrotten här, säger Klas Fältström.