Låga resultat i medarbetarenkäten, föreläggande från Skolinspektionen, mängder av Kia-anmälningar om våld mot personalen och en hög andel anställda som säger upp sig.

De anställda och före detta anställda som Mitt i intervjuat tycker att utbildningsförvaltningen borde ta ett större grepp på Sjöviksskolan.

– Alla undrar varför utbildningsförvaltningen inte agerar mer genomgripande. Chefens chef måste träda in när det finns så många signaler om brister i ledningen, säger en före detta anställd.

Förtroende för rektorn

”Chefens chef” är Deirdre Olsson, grundskolechef i Hägersten-Älvsjö stadsdel. Hon har förtroende för rektorn och betonar att skolans ledning arbetar målmedvetet med att komma tillrätta med de problem som finns.

– Skolans ledning är medveten om att det behövs förbättringar på flera områden. Vi har självklart diskuterat både resultatet i medarbetarenkäterna och Skolinspektionens rapport och skolan arbetar strukturellt och målmedvetet för att utveckla verksamheten, säger hon.

Som exempel nämner Deirdre Olsson de handlingsplaner som årligen har tagits fram, på grund av de låga resultaten i medarbetarenkäterna. Efter hand har resultaten också höjts, även om de fortfarande är låga.

– Rektorn gör handlingsplan tillsammans med medarbetare. Skolan får stöd av utbildningsförvaltningen i den mån det behövs, säger hon.

Jobbar förebyggande

Precis som rektorn Karin Langlet tar Deirdre Olsson de många Kia-anmälningarna om våld mot personal på stort allvar – och lyfter fram hur viktigt det är att sådant anmäls.

– Skolan arbetar kontinuerligt med detta och får stöd av utbildningsförvaltningen i den mån det behövs. En av de biträdande rektorerna, som har specialpedagogutbildning, har i uppdrag att samordna det förebyggande arbetet, säger hon.