I början av året kom Stiftelsen Filmstaden kultur med glädjebeskedet att Backstugan, som då stått öde i två år, återigen skulle bli restaurang.

”Jättespännande att få väcka Backstugan till liv igen. Vi bor i närheten och tycker att det är synd att den stått tom. Vi ser en jättefin potential i både byggnaden och tomten”, sa fastighetsägaren, som tog över lokalen 1 februari, till Mitt i då.

Under våren har många Solnabor undrat vad som hände sedan. Enligt stadens bygglovsenhet har ännu ingen bygglovsansökan skickats in som gäller Backstugan.

”Roligt att det finns ett sådant intresse. Vi har inget nytt att meddela nu”, skriver fastighetsägaren i ett sms till Mitt i som ställt frågor om utvecklingen.

Glädjebeskedet: Backstugan öppnar – blir en krog igen

I snart tre år har den hundraåriga Backstugan stått öde på sin kulle i Filmstaden.

Men snart kan här klirras i glasen igen.

– Jättespännande att få väcka Backstugan till liv igen, säger blivande ägaren.

Råsunda

Backstugans öde har bedrövat många Solnabor.

Efter att ha varit restaurang i nära hundra år köptes den 2019 för skolverksamhet av bolaget Råsunda Hills. Efter en stökig start bommade stugan igen.

Anders Ekegren på Stiftelsen Filmstaden är en av många som velat återse en krog i byggnaden.

Nu ser det alltså ut att vara på gång.

– Jag tycker det är jättepositivt. Filmstaden har haft några svåra år under pandemin. Målet är en restaurang ska komma igång under våren. Att den stått tom i nästan tre år har inte varit bra, men vad jag förstår så har förfallet inte gått så långt som befarat, säger han.

”Jättefin potential”

Det är ett mindre fastighetsbolag som nyligen har förvärvat Backstugan.

Mitt i har pratat med ägaren som berättar att det finns en tilltänkt hyresgäst, en restaurang, men han betonar att ingenting är klart ännu.

Planen är att tillträda 1 februari.

– Det är jättespännande att få väcka Backstugan till liv igen. Vi bor i närheten och tycker att det är synd att den stått tom. Vi ser en jättefin potential i både byggnaden och tomten, säger fastighetsägaren.

I sociala medier hurras över beskedet. ”Wow! Äntligen. Bästa nyheten på länge”, kommenterar en Solnabo Stiftelsen Filmstadens Kulturs inlägg om ägarbytet och framtidsplanerna.

Backstugan. Det här har hänt

December 2019: Europaskolan köper Backstugan genom bolaget Råsunda Hills.

Februari 2020: Vid en inspektion upptäcks att en slöjdsal tagits i bruk utan tillstånd. Solna stad utdömer vite på 500 000 kronor. Byggnaden återställs under våren.

Mars 2022: Råsunda Hills ansöker om att upplåta Backstugan åt ukrainska flyktingar. Så blev aldrig fallet.

Juli 2022: Stiftelsen Filmstaden kultur gör en anmälan om vanskötsel till miljö- och byggnadsförvaltningen.

KÄLLA: Mitt i Solna