Efter att ha placerat sig i toppskiktet på alla deltävlingar under säsongen, mot Europas bästa åkare i den här grenen, blev det klart förra veckan: Puckelpiståkaren Moa Gustafson från Värmdö vann totala Europacupen i puckel för damer 2023.

 – Det känns så kul att levla upp från förra året och ta hem vinsten i totalen! Den största utmaningen under säsongen var nere i Europa när motståndet ökade. Det var också väldigt roligt, så blandade känslor kring det, säger Moa Gustafsson i en intervju till Svenska skidförbundet.

Ytterligare åtta åkare från puckelpistklubben Värmdö Freestyle MT var uttagna att tävla i årets Europacup:

Johanna Reis Nilsson

Elis Lundholm

Olivia Stenberg

John Mårtensson

Vilgot Lundholm

Jakob Hansson Mathisen

Vincent Adriansson

Teo Beinhoff

Den här helgen är Moa Gustafson i Valmalenco, Italien, för att representera Sverige i junior-VM.

Moa från Värmdö uttagen till junior-VM i puckelpist

Moa Gustafson, 18, från Gustavsberg har blivit uttagen som en av fem åkare i landet att representera Sverige i junior-VM i puckelpist. Tävlingen hon deltar i är World Junior Championship i Italien 25-28 mars.

Nyligen kom hon också tvåa totalt i stora Europacupen i puckelpist, där bland annat en deltävling ägde rum i Hammarbybacken.

– Det har varit en otroligt rolig dag och säsong. Så roligt att jag lyckats prestera så bra under hela säsongen. Också kul att få avsluta på pallen, sa hon i en intervju till Svenska skidförbundet strax efteråt.

Moa kör för puckelpistklubben Värmdö Freestyle MT och är enda tjej i det nya JVM-laget. De övriga fyra är killar som kör för Åre SLK.

Moa Gustafson är också sedan förra året svensk mästare i puckelpist i damklassen.

https://www.mitti.se/nyheter/os-favoriten-walter-wallberg-fick-tufft-motstand-i-hammarbybacken/repvbp!q4JnY5OmY88vHEvJ12zAMg/

Moa ny svensk mästare i puckel

Värmdö har fått en ny svensk mästare. Det är Moa Gustafson, 17, från Gustavsberg. I helgen vann hon SM i puckelpist i Åre.

I december blev hon uttagen att vara med i världscupen i puckelpist – nu har Moa Gustafson från Gustavsberg vunnit SM-guld i puckelpist, och i grenen parallellpuckel. Tävlingen avgjordes förra helgen, 27-28 mars, i Åre.

Grattis, du är bäst i Sverige!

– Tack! Det känns jättebra! Och lite overkligt. När man tränar så mycket är det sjukt kul att det syns och att man får utdelning för det. Det är mitt första guld i en lite större tävling, eller ja alltså, SM är ju störst i Sverige!

Det är också första gången en åkare från hennes hemmaklubb Värmdö Freestyle MT tar ett SM-guld i seniorklassen, så det är stort för klubben också, tillägger hon. Dessutom var det tre åkare till från Värmdö Freestyle som gjorde bra resultat: Lea Hedberg Lyckman, som kom trea SM, Johanna Reis Nilsson och Elsa Lundholm.

Vad plockade du mest poäng på?

– Tiden. Jag åker ganska snabbt. Jag gjorde inte lika avancerade hopp som de flesta andra så jag kunde ta igen det på att åka lite fortare.

Vad innebär SM-titeln för dig?

– Förhoppningsvis lite nya sponsorer, och man får ju bättre självförtroende inför kommande tävlingar. Men i övrigt har man inga fördelar för att man vunnit ett SM, det är samma villkor för alla när man tävlar.

Robert Hansson, tränare i Värmdö Freestyle, är glad och stolt.

– Det är verkligen roligt att vi har en sån bredd och topp på tjejsidan i vår klubb! Vi har även många yngre tjejer som är peppade och tycker att det är kul med puckel så tillväxten ser bra ut, säger han.

Moa går andra året på skidgymnasiet i Åre men sommaren kommer hon att spendera hemma i Värmdö.

– Jag hoppas på att få ett sommarjobb i Värmdö, det vore kul, sedan är det sommarträning som gäller.

Det brukar innebära bland annat vattenhopp, förklarar Moa, alltså en ramp som man åker skidor på ut i vattnet och gör volter i luften. Inga konstigheter.

https://www.mitti.se/nyheter/har-tranar-landets-nya-talanger-i-puckelpist/republ!oMxRa2z3k52GspH@eNgARg/

https://www.mitti.se/nyheter/varmdotjej-uttagen-till-varldscupen/reptlc!z@tq5fZ0d3wp93tHtom17w/