Fyra skolor i olika kommuner, däribland Väsby skola, är med i projekt ”Smakresan”. Projektet lanseras av måltidsföretaget Compass group, som levererar mat till flera av skolorna i Väsby, och syftar till att inspirera elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor. 

Förra fredagen fick eleverna smaka olika maträtter med den koreanska kålrätten kimchi. I skolrestaurangen serverades kyckling med kimchinudelwok och kimchimajonnäs. Varje elev fick även med sig en påse med den särskilda kryddblandningen och receptet hem.

Matsalen i Väsby skola förberedd för nya smaker – som koreanska.

Matsalen i Väsby skola förberedd för nya smaker – som koreanska.

Compass Group

– Det är viktigt att barn får kännedom om andra kulturer, och mat är en viktig beståndsdel i alla länders kulturella arv, säger rektor Johan Segerfeldt.

Bra för hälsan

Att våga prova nya smaker i tidig ålder kan vara en av nycklarna till en bättre folkhälsa. Forskning visar enligt Compass Group att barn som vänjer sig vid olika typer av livsmedel tidigt i livet ofta utvecklar mer hälsosamma matvanor som vuxna – något som på sikt gynnar både individ och samhälle. Samtidigt finns en problematik i skolan där många elever väljer bort nyare smaker och maträtter de inte är vana vid.

Nathalie Stööp på Compass Group, som ligger bakom "Smakresan".

Nathalie Stööp på Compass Group, som ligger bakom "Smakresan".

Compass Group

 – Med Smakresan vill vi utforska hur vi kan väcka barnens nyfikenhet kring nya smaker, via skolmatsalen hela vägen hem till köksbordet, säger Nathalie Stööp, områdeschef för skola på Compass Group Sverige.