Spännande. Berhan Jamal och dottern Sumeua, 6, pratar med Järvas kommunpolis Therese Skoglund Shekarabi.

Spännande. Berhan Jamal och dottern Sumeua, 6, pratar med Järvas kommunpolis Therese Skoglund Shekarabi.

Stefan Källstigen

En dag med polisen

– Varför har du pistol?

Berhan Jamal och dottern Sumeua, 6, är i Husby för att besöka farmor. Sumeua har stannat upp vid poliserna som står på torget, och pekar mot Järvas kommunpolis Therese Skoglund Shekarabis bälte.

– För att jag ska skydda mig eller någon annan om något händer. Men vi använder pistolen väldigt sällan, svarar Therese Skoglund Shekarabi.

I våras fick Mitt i Järva följa med polisen på en patrullering i Husby. Under våren hade polisen i Järva fått tillfällig förstärkning. 180 poliser turades om att jobba i bland annat Järva. Syftet var att bygga relationer och lösa fler brott.

Therese Skoglund Shekarabi står på torget och pratar med invånarna om hur de upplever området och polisens närvaro.

Berhan Jamal sa att han tycker att det är viktigt att dottern får lära sig att polisen är snälla, och att de skyddar vårt samhälle om något händer.

Mikael Andersson

Celebert besök

Det har varit en tradition i flera år att nobelpristagaren i litteratur besöker Rinkeby. När det var tid för Nobel 2021 pågick forfarande pandemin för fullt vilket ledde till att besöket från litterturpristagaren Abdulrazak Gurnah fick vänta. Men i april 2022 var läget ett annat och pristagaren gästade biblioteket i Rinkeby. Elever från bland annat Knutbyskolan och Enbackasskolan var väldigt glada över att få sig en pratstund med pristagaren, däribland eleven Benin Raheem.

En del elever var lite nervösa innan, men kunde under besöket konstatera att Abdulrazak hade bra humor. Eleverna pratade bland annat om framtiden och hur hans texter inspiretat och väckt tankar hos eleverna.

Biblioteksöppning. Ari, 3,5 år, passade på att låna böcker om dinosaurier och bilar.

Biblioteksöppning. Ari, 3,5 år, passade på att låna böcker om dinosaurier och bilar.

Mikael Andersson

Biblioteksflytt och invigning

I september flyttade biblioteket i Tensta till nya lokaler tillsammans med medborgarkontoret.

Mitt i var med på invigningen där Lana Kadir, biträdande enhetschef på stadsbiblioteken i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, beskrev flytten som ett lyft. En annan som var på plats var Ari, 3,5 år. Han passade på att låna böcker om sina två stora intressen, dinosaurier och bilar.

Politik. Mounia Essabbar från Kista besökte Järvaveckan.

Politik. Mounia Essabbar från Kista besökte Järvaveckan.

Mikael Andersson

Comeback för Järvaveckan

I början av juni gästade politikerna åter Järva när Järvaveckan gjorde comeback på Spånga IP. På plats fanns alla partiledare representerade och många företag och andra verksamheter tog tillfället i akt för att nå ut med sina budskap och produkter.

En av besökarna på plats var Mounia Essabbar från Kista, som var lite extra glad att försvarsmakten var på plats.

– Min dotter var faktiskt den första tjejen med sjal som gjorde lumpen, för två år sedan. Hon gillade det och blev behandlad med respekt, berättade hon.

Kul. Maria Weinehall och Minou väckte minst sagt en hel del uppmärksamhet på Comic Con.

Kul. Maria Weinehall och Minou väckte minst sagt en hel del uppmärksamhet på Comic Con.

Stefan Källstigen

Drakar och hjältinnor

Under pandemin har Kistamässan används som vaccinationscentral. Men i november 2022 var det annat som stod på programmet. Allt från hjältinnor, drakar och Star wars-figurer kunde ses vandra runt när det var dags för Nordens största event för populärkultur, Comic Con. Hit kommer människor för att klä ut sig, spela, se på framträdanden, träffa skådespelare och serietecknare samt umgås med likasinnade.
”Vi är dinosaurieryttare”, förklarade Minou Weinehall självklart när Mitt i:s reporter var på besök. Mamma Maria Weinehall och Minou väckte minst sagt en hel del uppmärksamhet bland besökarna.