Klockan i Hässelby gårds centrum ska permanent ställas rätt – efter att i tio års tid gått helt fel under långa perioder.

Skulle bli snabbt fixat

Det sade trafikkontoret i december 2022 till Mitt i. Förhoppningen var att arbetet skulle vara klart sista december. Men arbetet sackar efter.

– Vi har kopplat om elen, men vi väntar på en urmakare som kan ställa klockan rätt. Det behövs stegbil eller liknande, men vi tror detta kan vara gjort inom ett par veckor, säger Malinda Flodman, trafikkontoret.

Har stannat plötsligt

Klockan och fontänen på torget har tidigare varit kopplade på samma ström och båda har under lång tid plötsligt stannat på grund av en gemensam jordfelsbrytare.

Efter tio år av strul – nu ska klockan lagas

Nu lovar trafikkontoret att försöka fixa en av Stockholms minst tillförlitliga klockor. Mitt i har nystat i vad problemet på Hässelby torg egentligen handlar om.

Hässelby gård

Den har i närmare tio års tid haft för vana att gå fel.

Klockan i Hässelby gårds centrum är knappast Stockholms mest tillförlitliga – vilket flera Hässelbybor reagerat på.

– Det är irriterande att den inte fungerar. Det är ändå väldigt många som går förbi den varje dag och hade nog gärna velat veta vad klockan är, säger Hässelbybon Bengt Thunvall.

– Är det pengar som saknas? Då kunde vi Hässelbybor nog gjort en insamling för att få igång den. Jag tror många är beredda på det, säger han.

Stilla. Klockan på Hässelby torg ska efter tio års problem snart gå rätt. Det hoppas i alla fall trafikkontoret inom Stockholms stad, som nu ska genomföra ett arbete för att permanent lösa frågan.

Stilla. Klockan på Hässelby torg ska efter tio års problem snart gå rätt. Det hoppas i alla fall trafikkontoret inom Stockholms stad, som nu ska genomföra ett arbete för att permanent lösa frågan.

Filip Magnusson

Redan för tio år sedan hade problemet blivit känt för staden. När Mitt i nu ringer trafikkontoret medger man, efter lite huvudbryderier, att de alltjämt är ansvariga för klockan.

Fått in anmälan

Vi får veta att de även fått in en anmälan om att den stått still. Men saken visar sig vara komplicerad.

– Klockan och fontänen på torget är kopplade på samma ström och båda stannar plötsligt på grund av deras gemensamma jordfelsbrytare, något vi länge haft problem med. Vi ska försöka koppla isär dem för att lättare lösa problemet, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

När tror ni klockan kommer fungera?

 – Förhoppningsvis hinner vi åtgärda felet innan året är slut.

Både fontänen och klockan har alltså stannat ofta under årens lopp.

– Och när vi startat systemet igen går både fontänen och klockan igång igen, men klockan ställer inte om sig själv utan startar där den var. Eftersom detta hänt gång på gång väntar vi nu med att ställa om klockan till rätt tid, tills vi hittat och åtgärdat felet som gör att den och fontänen stannar, säger Malinda Flodman.

Malinda Flodman på trafikkontoret hoppas att klockan kommer fungera till nyår. Arkivbild.

Malinda Flodman på trafikkontoret hoppas att klockan kommer fungera till nyår. Arkivbild.

Pekka Pääkköö

Kan frysa sönder

Staden stänger vanligtvis av alla fontäner under vinterhalvåret för att de inte ska frysa sönder.

– Klockan på torget kan gå utan att fontänen är igång, men problemet är alltså att de är kopplade till samma jordfelsbrytare och nu ska vi se till att de får varsin.

Båda stannar på grund av den gemensamma jordfelsbrytaren.

Urmakare har fått komma ut flera gånger

Hässelby gårds centrum byggdes på 1950-talet. Fontänen och klockan har tillkommit.

Situationen med klockan är komplicerad. Varje gång klockan stannat har trafikkontoret manuellt tvingats starta och ställa om klockan för att den ska gå rätt.

Något som är dyrt för staden. Bland annat krävs skylift för arbetet och flera gånger har urmakare behövt anlitas och komma ut.

Källa: Stockholms
stad