Enköping

Situationen för Ica-butikerna i Enköping har varit ett samtalsämne de senaste åren. När nya Ica Westerlund öppnar intill Doktor Westerlunds gata på Lillsidan ska Ica Stjärnköp och Ica Västerhallen stänga. Att Ica Stjärnköp ska stänga är antagligen det som väcker mest uppmärksamhet. Det är den enda riktiga livsmedelsbutiken
i centrum och den har funnits på samma adress sedan 1969.

Ett reklamblad från öppningen av butiken, som publicerats på sociala medier, visar att det då bland annat fanns äpplen att köpa för 2,90 kronor kilot.

Johan Lindblom driver Ica Stjärnköp i Enköping. I april stänger han butiken i samband med att nya Ica Westerlund öppnar.

Johan Lindblom driver Ica Stjärnköp i Enköping. I april stänger han butiken i samband med att nya Ica Westerlund öppnar.

Erik Hjärtberg

Stänger efter påsk

Stjärnköp kommer att stänga efter påskhandeln. Helgen den 14 till 16 april blir de sista dagarna butiken har öppet.

– Sedan låser vi för sista gången, säger Johan Lindblom som driver både Ica Stjärnköp och nya Ica Westerlund.

Den 19 april öppnar Ica Westerlund. Det kan kännas­ som en lång flytt från centrum­ till Lillsidan där nya Ica Westerlund öppnar. Men avståndet är inte mer än cirka 500 meter.

– Det är framför allt de som bor i centrum som tycker att det är tråkigt. För många äldre blir det besvärligare, säger Johan Lindblom.

Men fördelarna med den nya butiken Ica Westerlund ser han som större. Det är nya fräscha lokaler med bland annat möjlighet till självskanning och självbetalning.

– Fast det kommer även att finnas traditionella kassor, säger Johan Lindblom.

Öppnandet av nya Ica Westerlund har krävt mycket­ planering. Han berättar att det nu är mycket arbete inför öppningen av den nya butiken samtidigt som den gamla håller öppet som vanligt ett tag till.

När Mitt i Enköping är på plats på Ica Stjärnköp är det många av kunderna som går fram och hälsar på Johan Lindblom. Han tycker om att själv vara ute och jobba
i butiken.

– Kundkontakten är viktig, säger han.

Ica Stjärnköp i Enköping stänger när nya Ica Westerlund ska öppna.

Ica Stjärnköp i Enköping stänger när nya Ica Westerlund ska öppna.

Erik Hjärtberg

Fler letar extrapriser

Något som många reagerat på när de gått och handlat den senaste tiden är de höga matpriserna. Johan Lindblom säger att han själv inte kan göra så mycket för att påverka­ priserna. Prishöjningarna beror på flera faktorer så som kriget i Ukraina, inflationen och elpriserna.

– Men det är en het potatis för många. Det förstår jag, säger han.

Prisökningen märks också på så sätt att fler kunder mer aktivt letar efter extrapriser.

Men inför stängningen av Ica Stjärnköp kommer det att finnas möjlighet att fynda matvaror. Att flytta mat mellan två butiker innebär för mycket arbete för att det ska vara lönsamt. Hyllorna på Ica Stjärnköp ska tömmas, så efter påsk startar en utförsäljning. Ica Västerhallen kommer att ha öppet för sista gången den 31/3.