Den första skjutningen skedde i Upplands Väsby där polisen förra fredagen fann patronhylsor utanför ett bostadshus i området och även spår efter skottlossning på husets fasad.

Nästa händelse var i Tureberg sent på lördagskvällen den 3 september då polisen fick larm om en rad smällar och en allvarligt skottskadad man hittades en stund senare i en bil på E4 i närheten. På morgonen efter greps två män misstänkta för mordförsök och för grovt vapenbrott.

Natten mot i tisdags var det dags igen. Den här gången besköts en lägenhet i Rotebro med flera skott. Ingen befann sig i bostaden, men polisen inledde en förundersökning om försök till dråp.

Två kriminella nätverk

Enligt polisen beror skjutningarna en konflikt mellan två kriminella nätverk.

– Till följd av detta oacceptabla skjutvapenvåld har lokalpolisområdet intensifierat arbetet mot de individer som vi ser som drivande i konflikten. Detta arbete har lett fram till att flera personer nu kunnat frihetsberövas, säger Stephan Kiernan, lokalpolisområdeschef i Sollentuna, till polisens hemsida.

Sju personer häktades alltså i fredags, misstänkta för grovt vapenbrott. Sedan tidigare är ytterligare en person häktad misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och en person är häktad i sin utevaro misstänkt för samma brott.