Det blev det andra EM-guldet i rad för Jonatan Hellvig från Lidingö. Detta efter att tillsammans med David Åhman ha besegrat Nederländerna med 2–0 i set i beachvolley i Wien. Nu står Sverige tvåa i världsrankningen.

– Det var helt overkligt. Vi hade inte räknat med att vinna egentligen. Jag har haft en fraktur i mellanhandsbenet och har inte kunnat spela någon turnering på två månader. Men vi tränade för fullt några veckor innan EM och visste att vi hade en chans om vi spelade bra, säger han.

Hur hanterar man nerverna?

– Jag brukar vara mer nervös innan, men när spelet väl börjar är det fullt fokus på matchen. Vi har alltid en plan och en strategi.

Efter några dagars vila väntar fler tävlingar i Hamburg.

– Vi ska fortsätta göra bra ifrån oss på världstourtävlingarna. Sedan är det VM i början av oktober och vi hoppas göra bra ifrån oss även då.

Den stora drömmen är att komma med i OS 2024.

– Genom att göra bra ifrån oss på de internationella tävlingarna samlar vi poäng. Är vi tillräckligt bra kan vi komma med i OS, det är vårt stora mål. Det hade varit helt fantastiskt.

Hur ska ni fira EM-vinsten?

– Det blir med familjen hemma på Lidingö och med svenska volleybollsförbudet.

Samtidigt ställer storasyster Hanna Hellvig in siktet på landslagssäsongens stora mål: EM-slutspelet i volleyboll som avgörs 15 augusti – 3 september.

Hon har precis gjort sin första träning i Halmstad med det samlade laget när Mitt i ringer upp för en intervju.

– Det känns jättebra att vara på golvet igen. Jag har ju varit borta på en skadepaus så det var lite nervöst först. Men nu ser jag fram emot att spela de tuffa matcherna, säger hon.

Första spelet mot världsettorna

För Sverige inleds slutspelet i EM den 18 augusti i Düsseldorf där världsettorna Turkiet står för motståndet. Därefter möter de Grekland, Tyskland, Azerbajdzjan och Tjeckien. Spelschemat är utmanande med fem gruppspelsmatcher inom loppet av sju dagar.

Om Sverige går vidare från gruppspelsfasen väntar slutspelsmatcher i Belgien mot de högst rankade lagen.

– Vi är på en helt annan nivå sedan EM-spelet 2021 när jag var med sist. Det handlar om att aldrig ge upp och försöka vara den som alltid kämpar hårdast. Och att vara en bra lagkamrat.

Vad skulle en seger betyda för dig?

– Det skulle vara jättestort, jag har nästan inte vågat tänka på det. Vi har gått från att vara ett väldigt lågt rankat landslag till att mäta oss med topplag.

Moderklubben Lidingö SK finns aldrig långt bort. Föräldrarna har varit aktiva i klubben sedan länge och Hanna brukar hoppa in och leda herrlaget i division 3.

– Det är jättekul att allt fler ungdomar upptäcker volleyboll. Det är också roligt att visa att det finns olika vägar för att bli riktigt duktig.

Vad gäller lillebrors EM-vinst säger hon:

– Det är så coolt, jag är hans största fan! Jag var så lättad när de vann matchen!

Finns det någon syskonrivalitet?

– Nej, volleyboll och beachvolleyboll är olika sporter även om det finns vissa likheter. Jag unnar honom alla framgångar!